9 September 2020

Duterte 12 op 12

De Filippijnse president Rodrigo Duterte haalt bij de parlementsverkiezingen zijn slag thuis. Er werd vooral uitgekeken naar de zetels voor de Senaat waarvan er 12 (op 24) open stonden. Duterte kan op beide oren slapen, de 12 gekozenen zijn hem allen goedgezind. De deur staat open voor een grondwetswijziging om Duterte aan de macht te houden.
De senatoren worden op nationale lijsten gekozen, waardoor het mogelijk is dat stemmenkampioene Cynthia Villar 24.445.372 stemmen haalt. In de Senaat komt ook Sara Duterte-Carpio, dochter van de president. En Imee Marcos, dochter van wijlen dictator Ferdinand Marcos en diens beruchte weduwe Imelda Romualez-Marcos. De familie Marcos heerst door alle politieke stormen over Ilocos, in het noorden  van  Luzon.

3 G’s

Ook diverse andere senatoren hebben een stevige thuisbasis waar ze de plak zwaaien, vaak met de hulp van ‘vigilantes’, gewapende milities die de bestaande orde handhaven. Het is nog altijd de 3 g’s – ‘guns, goose and gold ‘ (wapens, uitschot en goud) zoals ten tijde van Marcos. Aan een campagne voor een senaatszetel wordt gemiddeld 2 miljoen euro uitgegeven.
De gekozen senatoren profiteren mee van de blijvende populariteit van Duterte.  Diens moordlust stoort de meeste Filipino’s blijkbaar niet. Naar schatting van mensenrechtenorganisaties zijn er de voorbije drie jaar tussen 20.000 en 30.000 Filipino’s omgebracht in het kader van Duterte’s ‘campagne tegen drugs’. Er is daarnaast ook de economische groei (vorig jaar 6 %), de dalende armoede, betere infrastructuur. Dat Duterte de paus een hoerenzoon noemt in dit zo katholieke land, wordt hem niet aangerekend.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 13 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×