De Duitse Groenen hebben op hun congres in Wiesbaden vooral diets willen maken dat ze na de vervroegde verkiezingen van 23 februari weer ministers willen leveren. Ook al zal dat waarschijnlijk met de oerconservatieve CDU-kanselier Friedrich Merz zijn. Dat we met de CDU kunnen regeren, hebben we al in deelstaten bewezen, aldus de Groene kopstukken.
Die Grüne trekken naar de verkiezingen met huidig minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck als kandidaat-kanselier. Habeck bracht de regering van kanselier Olaf Scholz (SPD, Groen en liberale FDP) in de problemen met onpopulaire maatregelen als een drastisch verbod op gasverwarming. Het asociale karakter daarvan versterkte het elitaire imago van de Groenen.
De Groenen verloren verder hun al erg beschadigd imago van vredespartij, dat trouwens van vorige eeuw dateert, door hun houding rond de oorlog in Oekraïne. De Groene minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock is een havik waar het om militaire steun aan Oekraïne gaat. Groen is voor de levering van Taurus-raketten, terwijl de SPD van Scholz afremt. Ook inzake Gaza en Palestina komt Baerbeck niet verder dan het recht van Israël op zelfverdediging mits toestaan van humanitaire hulp voor de mensen in Gaza.
Nummer 3?
De Groenen koesteren de stille hoop in de verkiezingen derde partij te worden, na de conservatieve CDU-CSU en het uiterst-rechtse AfD, maar vóór de SPD. Die zit op een dieptepunt met in de peilingen rond 15-16 %, terwijl Groen rond 10-12 % schommelt. Indien de zeer onpopulaire Scholz de kandidaat van de SPD blijft, zou dat Groen moeten ten goede komen, rekenen ze daar. Enkele percenten vooruitgang zouden dan moeten volstaan om een partner te worden van de nieuwe kanselier Merz.
Op het congres werd eraan herinnerd dat de Groenen tevreden zijn over hun samen regeren met de CDU in de deelstaat Baden-Württemberg. Wat in Stuttgart kan, moet ook in Berlijn kunnen, hopen Habeck en Baerbock. Vooral nu Merz ook zijn radicaal verzet tegen begrotingstekorten – beperkt tot 0.35 % in de grondwet – afzwakt, wat een compromis moet mogelijk maken.
De recente verkiezingen in drie Oostduitse deelstaten geven echter weinig hoop. In Brandenburg en Thüringen verdwenen de Groenen uit het parlement, alleen in Saksen konden ze zich met 5.1 % net handhaven.