INTERNATIONALE POLITIEK

Doodsbericht voor Franse bijen

Image
Een wetsvoorstel verwerpen om het snel zonder debat erdoor te krijgen, een bijzondere vorm van democratie.

Voor veel Franse bijen luidt de doodsklok met de komende wet Duplomb. Er is immers een stevige rechtse meerderheid in Assemblée en  Senaat om acetamiprid, een neonicotinoïde, weer toe te laten. Deze insectenverdelger was sinds 2018 verboden. Maar onder druk van de boerenbond FNSEA wordt dat verbod hoogstwaarschijnlijk binnenkort opgeheven.

Het voorstel komt van senator Laurent Duplomb. Het stuitte vooral in de Nationale Assemblée op fel verzet van de Ecologistes en van La France insoumise (LFI) die samen rond 3500 amendementen indienden. Het FNSEA wil geen tijd verliezen en mobiliseerde wat tractoren aan de ingang van de Assemblée om de behandeling van de wet te doen opschieten. Met succes, want een meerderheid van rechts en uiterst-rechts verwierp in ijltempo formeel de wet, zodat de zaak zonder debat snel kon worden afgerond.

De tekst gaat nu naar een gemengde commissie van 7 senatoren en 7 kamerleden, met een afgetekende rechtse meerderheid, om een definitieve versie op te stellen die dan in beide kamers kan worden goedgekeurd. Dit wordt dus binnenkorty wet. Tot grote vreugde van vooral de suikerbietentelers die vinden dat ze door het verbod gebroodroofd worden.

Met alle gevolgen voor de volksgezondheid, want acetamiprid is zoals de neonicotinoïdes in het algemeen, kankerverwekkend. Voor de bijen is het bijzonder dodelijk. De imkers vormen echter een erg kleine drukkingsroep in vergelijking met de FNSEA.

Het zal niet stoppen met acetamiprid. De FNSEA eist ook dat andere schadelijke producten, zoals sulfoxaflor (tegen bladluizen op suikerbieten) en flupyradifurone (bekend als Sivanto) weer worden toegelaten.

Het voorstel Duplomb omvat ook de uitbreiding van enorme waterbekkens voor onder meer varkens- en kippenstallen. De instelling Anses, die toeziet op voedselveiligheid, zou onder controle van het ministerie van Landbouw moeten komen. Intussen worden bewegingen die daar tegen opkomen, meer en meer gecriminaliseerd.

Relevant

Macron n’importe quoi

Elke dag het nieuws halen lijkt de ambitie te zijn van de Franse president Emmanuel Macron. Hoe moet hij anders de resterende drie jaar van zijn ambtstermijn volmaken. Niet…

Franse boeren stellen honderd eisen

De Franse boeren zijn erg boos, daarom blokkeren ze Parijs en talrijke grote wegen. Boos op de regering, op de Europese Unie en haar Green Deal, op de grootwarenhuisketens,…

EINDELIJK?

You May Also Like

×