INTERNATIONALE POLITIEK

Don’t cry for me …

Image

Don’t cry for me Argentina … telkens wanneer je denkt, erger kan het niet, gebeurt er toch weer iets dat het wél erger maakt. Met een anarchistisch uiterst rechtse President – een eerder ongewone combinatie – weet niemand erg goed waar men aan toe is.

Juan-met-de-pet betaalt de rekening, zoveel is zeker. Alle prijzen voor producten voor het allernoodzakelijkste levensonderhoud zijn geweldig gestegen. Tarieven voor water, gas, stroom werden verdubbeld of meer. Honderd duizend bouwvakkers verloren hun werk omdat openbare werken zijn stil gelegd. Men verwacht dat er nog tweehonderd duizend meer volgen. De eerste vijftienduizend ambtenaren van de 50 tot 70 duizend die Milei wil ontslaan, zitten al thuis. Gepensioneerden moeten het doen met een minimum pensioentje en komen niet rond.

Tel daarbij een dengue epidemie en het gebrek aan insecten werende middelen in de apotheken, en je weet dat de tweehonderd doden die nu al zijn gevallen snel met nog veel meer zullen zijn.

De omnibuswet van de President werd in het Parlement verworpen, maar dat belet niet dat decreet na decreet wordt uitgevaardigd om het leven nagenoeg onmogelijk te maken.

Het is ‘wreedheid, pervers en cynisch’ zo wordt nu gezegd. Maar het IMF is tevreden want de inflatie gaat omlaag en dat is een ‘indrukwekkende vooruitgang’. De inflatie bedroeg in maart 2024 ‘slechts’ 10 %, minder dan in februari. In 2023 bedroeg ze meer dan 200 %. Milei, die graag een loopje neemt met de waarheid sprak van een inflatie van 17.000 % die hij moest oplossen! Hij is de heil brengende Messias.

Er zijn bijna dagelijks betogingen en er worden nu grote stakingen gepland.

Sommige waarnemers vrezen dat de Staat bijna geheel wordt uitgekleed. Het is de anarchistische aanpak van Milei.

De uiterst rechtse kant is te zien in de vervolging van dissidenten. Een vrouw die lid is van HIJOS – de kinderen van vermiste personen van de militaire dictatuur – werd in maart aangevallen en verkracht. Andere leden kregen doodsbedreigingen. ‘Leve de vrijheid, verdomme’ wordt op de muren geschreven. Heel wat bewegingen en organisaties moesten de deuren al sluiten. Soldaten kunnen opgeroepen worden voor een ‘crisiscomité’, dit is voor patrouilles in de straten en het controleren van mensen en voertuigen. Het is volkomen illegaal en leidt tot politieke en sociale vervolging.

Afgelopen week trok Milei naar de hoofdstad van Vuurland, Ushuaïa. Hij ontmoette er de generaal van het South Command van de V.S., Laura Richardson, en verklaarde er volledig op de lijn van de V.S. te staan. Hij gaf er zijn akkoord voor de bouw van een grote basis, dicht bij de basis die het V.K. al heeft op de Malvinas/Falkland eilanden. ‘Zo kan het milieu beter beschermd worden’. Het gebeurde precies drie dagen nadat de bevolking de gevallen soldaten van de oorlog van 1982 had herdacht. De gouverneur van de provincie is tegen de bouw van de V.S.-basis, landverraad, zo stelt hij, maar daar wordt geen rekening mee gehouden.

Het initiatief is duidelijk ook tegen China gericht, waarvan wordt vermoed dat het er ook een basis of op zijn minst een haven wil bouwen. De bouw van de elektriciteitscentrales die met Chinese hulp was begonnen, is stil gelegd. De aankoop van Chinees militair materiaal werd geannuleerd.

Argentinië maakt deel uit van de westerse wereld, aldus Milei. Samen met de V.S. staan wij aan de deur naar de Zuidpool. Schepen van andere landen moeten we tegen houden.

In mei wordt in Brazilië een eerste internationale antifascistische conferentie georganiseerd. Argentinië staat er bovenaan de agenda.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Argentinië: Texas of Rome?

Het was de tweede grote algemene staking op korte termijn, vorige week in Argentinië. Dat zegt eigenlijk weinig, want bijna dagelijks zijn er grote betogingen en studentenprotesten. Maar goed,…

Print Friendly, PDF & Email

Argentinië: clash en boem, boem

‘Volslagen gek, maar niet idioot’, zo wordt nu gezegd. Het is hard tegen hard in Argentinië. De nog niet zo lang geleden verkozen President Javier Milei werkte eerst met…

Print Friendly, PDF & Email

Argentinië: Javier Milei schaakmat?

Als je met 55,65 % van de stemmen een verkiezing wint, wat in Argentinië neerkomt op ongeveer 15 miljoen stemmen, dan zijn anderhalf miljoen betogers tegen je beleid niet…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Europees uiterst-rechts in grote herschikking

“Ik wil samenwerken met Meloni” (Ursula) Marine Le Pen breekt nu uitdrukkelijk met het Duitse AfD, terwijl ze in Madrid deelnam aan een extreem-rechtse top georganiseerd door het zeer…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email
Armoede uitgelegd aan mensen met geld

You May Also Like

×