Europese partners van Modi in Kasjmir

Een groep uiterst-rechtse Euro-parlementsleden bezocht op 29 oktober, Kasjmir om er ter plekke de toestand te bekijken. Ze toonden erg veel begrip voor premier Modi’s coup, op 5 augustus, om die regio onder rechtstreeks bestuur van New Delhi te plaatsen en een einde te maken aan de autonomie van Kasjmir. Ze waren vooral boos dat opposanten en media hen als ‘nazi-bewonderaars’ hadden bestempeld.
Dat bezoek was hoogst eigenaardig, want de Indiase overheid houdt dat gebied erg gesloten sinds ze daar op 5 augustus een einde maakte aan het autonoom statuut. Het gaat om 27 parlementsleden die officieel ontvangen werden door premier Modi, een geestesgenoot van Europees uiterst-rechts. We zitten in hetzelfde schuitje, aldus de uiterst-rechtse bezoekers uit Europa.

Modi’s zegen

Politici van de Indiase oppositie, VN-onderzoekers inzake mensenrechten, VS-senatoren en buitenlandse journalisten krijgen geen toestemming naar Kasjmir te reizen. De telefoonverbindingen zijn onlangs hersteld, maar er is nog steeds geen Internetverbinding.
Daarentegen was de uiterst-rechtse delegatie uit de EU meer dan welkom. Ze kreeg de volle zegen van premier Narendra Modi die de groep maandag ontving. Dat bezoek zal hen een beter inzicht brengen over de religieuze en culturele diversiteit van Jammu en Kasjmir, aldus de premier.
Wat brengt uiterst-rechts uit de EU en Modi samen? Modi en zijn partij, de Bharatiya Janata Party, vinden dat India de natie van de hindoes is en dat vooral moslims er niet echt op hun plaats zijn. De 200 miljoen moslims van India zijn zowat de grootste gediscrimineerde minderheid ter wereld.

Arisch

Die hindoenationalistische ideologie vond decennia geleden al bewonderaars bij uiterst-rechts in Vlaanderen die nog altijd zweren bij de superioriteit van het Arische ras. Dat uiterst-rechts in Europa achter Modi’s beleid staat, hoeft dus niet te verwonderen.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 266 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook