INTERNATIONALE POLITIEK

Dodelijke islamistische haat tegen Hazara’s

Image

In de Pakistaanse provincie Baloetsjistan heeft een commando een koolmijn overvallen, elf Hazara mijnwerkers ontvoerd en doodgeschoten. Hun ‘misdaad’: als Hazara zijn ze waarschijnlijk sjiïeten, dus ketters. Hazara’s zijn in zowel Pakistan als Afghanistan slachtoffer van soennitische terroristen, IS voorop. IS eiste trouwens de moordpartij op.

In de provincie Baloetsjistan wonen honderdduizenden Hazara’s van wie er veel gevlucht zijn uit Afghanistan waar ze het ook hard te verduren hebben. Ze worden al generaties gediscrimineerd. Nu hebben zowel IS als de Taliban het op hen gemunt. Bij aanslagen tegen Hazara’s, o.m. op trouwfeesten of begrafenissen, zijn de voorbije jaren al honderden doden gevallen. De beste recente periode voor de Hazara’s was tijdens het communistisch bewind (1978-1992).

Enclaves

Ze worden in Pakistan niet alleen belaagd door IS, maar ook door soennitische extremisten als Lashkar-i-Jhangvi. Veel Hazara’s leven in afgesloten buurten, o.m. om zich te verdedigen.

In Quetta, de hoofdstad van Baloetsjistan, leven rond 600.000 Hazara’s in twee enclaves omgeven door hoge muren en prikkeldraad, met aan de ingang controleposten. De bewoners klagen dat ze afgesneden zijn van het stadsleven. Het is o.m. voor velen een probleem om kinderen naar school te sturen.

In Baloetsjistan zijn ook Baloetsji separatisten actief die de provincie willen losmaken van Pakistan. Ook in Afghanistan en het aangrenzende Iran leven Baloestji’s. Pakistan en Iran werken samen tegen de Baloetsji nationalisten. In Pakistaans Baloetsjistan voert de afscheidingsbeweging vaak aanvallen uit op projecten die door China worden gefinancierd. Ze hebben het dan vooral gemunt op arbeiders die geen Baloetsji zijn, dus ook Hazara’s.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Het grensconflict Pakistan Iran : de achtergrond

De Pakistaanse luchtmacht doodde op 18 januari ten minste negen mensen in een grensstad in Iran. Het was een antwoord op de raketaanval van Iran op Baloetsjistan van 16…

Print Friendly, PDF & Email

Iran, Pakistan en driedelig Baloetsjistan

Pakistan bestookt Baloetsji-opstandelingen op Iraans grondgebied, als repliek op Iraanse beschietingen op Pakistaans grondgebied. In beide gevallen verantwoorden de aanvallers dat als verdediging van het eigen grondgebied. In beide…

Print Friendly, PDF & Email

Wateroorlog Iran-Afghanistan

Bij botsingen aan de grens tussen Iran en Afghanistan zijn één Afghaanse en twee Iraanse grenswachters omgekomen. Het dispuut draait rond de waterbevoorrading van de Iraanse provincie Sistan-Baloetsjistan. Aan…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×