(Boliviaanse delegatie in Doha, december 2012)
Op de openingsdag van de COP 18 – de achttiende bijeenkomst van de Conference of the Parties – in Doha vond er ook een conferentie plaats over handel in broeikasgassen onder leiding van Nicholas Stern en in aanwezigheid van ministers en andere autoriteiten van verschillende landen. Het is verbazend dat de focus van de discussie lag op de manier waarop ontwikkelde landen die geen deel uitmaken van de tweede verbintenis van het Kyoto Protocol toch gebruik zouden kunnen maken van marktmechanismen van een protocol dat zij niet mee ondertekend hebben.
Een ander centraal thema was het zoeken naar oplossingen voor de crisis van de broeikasgassenmarkt.
De helft van de 100 miljard dollar voorzien voor het bestrijden tegen 2020 van de klimaatverandering zou volgens Stern komen van broeikasgassenkredieten. De daling van de prijzen in de CO²-markt is volgens hem een gevaar voor de financiële reserve bestemd voor de klimaatverandering.
Er vond een geanimeerd debat plaats om oplossingen te zoeken voor de CO²-crisis. Het ziet er naar uit dat dit debat, gestimuleerd door de ontwikkelde landen, de agenda van COP 18 zou gaan bepalen. Zullen we toestaan dat deze COP over klimaatverandering een COP over handel in uitstoot van broeikasgassen wordt? Dat was de vraag die werd opgeworpen door Juan Carlos Alurralde, vice minister van Buitenlandse Zaken van Bolivia die aanwezig was op de conferentie.
“Koolstofdioxidemarkten zijn geen oplossing voor de klimaatverandering. Het is niet de discussie over CO²-vermindering die moet worden gevoerd, maar wel over de structurele elementen om tot een globaal antwoord te komen voor de klimaatcrisis.
Het ziet er naar uit dat de ontwikkelde landen meer geïnteresseerd zijn in de business van de koolstofdioxide-uitstootmarkt dan in het doel van deze conferentie, met name het zoeken naar structurele oplossingen voor deze planeet en de volgende generaties. CO²-uitstoot-markten zijn pure business voor enkelen, maar een slechte zaak voor Moeder Aarde, want het faciliteert de ontwikkelde landen om in eigen omgeving geen inspanningen te doen.
Wij komen van zeer ver om naar oplossingen en alternatieven te zoeken om volgende generaties op een waardige manier op deze planeet te laten leven en de vermarkting van de uitstoot van broeikasgassen is zeker niet de goede oplossing.”
(Unidad Madre Tierra y Agua / Ministerio de Relaciones Exteriores, Estado Plurinacional de Bolivia
Posted by Bolivia Rising on Friday, December 07, 2012, vertaling Walter Lotens)