26 April 2021

Diep ongenoegen in Zuid-Korea

Ongenoegen in Zuid-Korea

President Moon Jae-in van Zuid-Korea belooft het roer om te gooien na enkele rampzalige verkiezingsuitslagen voor zijn Democratische Partij. Zijn populariteit is door enkele schandalen rond speculatie, seksueel wangedrag en nepotisme zeer lag gezakt, zoals bleek bij de recente vervroegde lokale verkiezingen.

De rechtse oppositie won begin april die verkiezingen met groot verschil in zowel Seoel, 10 miljoen inwoners, als in Busan, de tweede grootste stad. Vooral jonge kiezers liepen massaal over naar de rechtse PPP (People’s Power), gewoon uit ontgoocheling over het beleid van de regerende progressieve Democratische Partij van president Moon.

Zelfs een stok met een hoed op zou in beide steden hebben gewonnen, aldus commentaren in Seoel. Het ongenoegen is groot over de niet ingeloste beloften van Moon en de regerende Democratische Partij.

Duur wonen

Vooral een schandaal met vastgoedspeculatie heeft Moon’s populariteit doen kelderen. Want dat brengen Koreanen in verband met de enorm gestegen prijzen: in Seoel is de prijs van een appartement sinds Moon’s verkiezing in 2017 met 58 % gestegen.
Ook de huurprijzen rezen de pan uit. De regering legde wel een tijdelijke drempel van maximum 5 % verhoging op, maar twee dagen eerder hadden politici van de DP de huur van hun appartementen fors verhoogd, vlak voor de wet dus in wekring trad.

Die hoge prijzen en de stijgende jeugdwerkloosheid hebben volgens onderzoekers een weerslag op het lage geboortecijfer, een van de laagste van de wereld.

Hoge ambtenaren van het Korea Land and Houding Corp, het overheidsorgaan voor bouwplanning, maakten misbruik van hun informatie om gronden te kopen waar bouwprojecten waren gepland. Dit was niet het eerste schandaal van die aard. Dat de president enkele medewerkers de laan uitstuurde, volstond niet om de gemoederen te bedaren.

Die vervroegde verkiezingen kwamen er nadat de Democratische burgemeesters van Seoel en Busan ontslag hadden moeten nemen wegens ongeoorloofd seksueel gedrag. Het feit dat leiders van de DP de burgemeester van Seoel, die zelfmoord pleegde, bleef verdedigen en met modder gooide naar een slachtoffer, zette bij veel kiezers kwaad bloed.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 37 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×