INTERNATIONALE POLITIEK

Diep ongenoegen in Zuid-Korea

Image

Ongenoegen in Zuid-Korea

President Moon Jae-in van Zuid-Korea belooft het roer om te gooien na enkele rampzalige verkiezingsuitslagen voor zijn Democratische Partij. Zijn populariteit is door enkele schandalen rond speculatie, seksueel wangedrag en nepotisme zeer lag gezakt, zoals bleek bij de recente vervroegde lokale verkiezingen.

De rechtse oppositie won begin april die verkiezingen met groot verschil in zowel Seoel, 10 miljoen inwoners, als in Busan, de tweede grootste stad. Vooral jonge kiezers liepen massaal over naar de rechtse PPP (People’s Power), gewoon uit ontgoocheling over het beleid van de regerende progressieve Democratische Partij van president Moon.

Zelfs een stok met een hoed op zou in beide steden hebben gewonnen, aldus commentaren in Seoel. Het ongenoegen is groot over de niet ingeloste beloften van Moon en de regerende Democratische Partij.

Duur wonen

Vooral een schandaal met vastgoedspeculatie heeft Moon’s populariteit doen kelderen. Want dat brengen Koreanen in verband met de enorm gestegen prijzen: in Seoel is de prijs van een appartement sinds Moon’s verkiezing in 2017 met 58 % gestegen.
Ook de huurprijzen rezen de pan uit. De regering legde wel een tijdelijke drempel van maximum 5 % verhoging op, maar twee dagen eerder hadden politici van de DP de huur van hun appartementen fors verhoogd, vlak voor de wet dus in wekring trad.

Die hoge prijzen en de stijgende jeugdwerkloosheid hebben volgens onderzoekers een weerslag op het lage geboortecijfer, een van de laagste van de wereld.

Hoge ambtenaren van het Korea Land and Houding Corp, het overheidsorgaan voor bouwplanning, maakten misbruik van hun informatie om gronden te kopen waar bouwprojecten waren gepland. Dit was niet het eerste schandaal van die aard. Dat de president enkele medewerkers de laan uitstuurde, volstond niet om de gemoederen te bedaren.

Die vervroegde verkiezingen kwamen er nadat de Democratische burgemeesters van Seoel en Busan ontslag hadden moeten nemen wegens ongeoorloofd seksueel gedrag. Het feit dat leiders van de DP de burgemeester van Seoel, die zelfmoord pleegde, bleef verdedigen en met modder gooide naar een slachtoffer, zette bij veel kiezers kwaad bloed.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Zuid-Koreaanse kiezer straft president

Voor de autoritaire president Yoon Suk Yeol zijn de parlementsverkiezingen van woensdag een zware tegenvaller geworden. Zijn Partij van de Volksmacht haalt nog 108 zetels (op 300), waardoor de…

Print Friendly, PDF & Email

Rechtse Yoon wint in Zuid-Korea

De conservatieve Yoon Seok-youl wordt de nieuwe president van Zuid-Korea. Hij verslaat nipt Lee Jae-myung van de centrumlinkse Democratische partij. Yoon zou zijn zege onder meer te danken hebben…

Print Friendly, PDF & Email

Koreaanse sushi uit eigen wateren

Veel Zuid-Koreanen lusten alleen nog sushi als er gegarandeerd geen vis uit Japan in zit. Zoals ze ook de winkels van Uniqlo en Muji en Japans bier schuwen. Hun…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×