INTERNATIONALE POLITIEK

Die Linke, zonder Sahra en fractie

Image

Die Linke, de partij ter linkerzijde van de Duitse sociaaldemocratische SPD, vecht na haar congres in Augsburg voor overleving. Met het vertrek van Sahra Wagenknecht en een tiental Bondsdagleden, heeft de partij in de Bondsdag geen fractie meer. Augsburg moet de start zijn van een vernieuwingsoperatie, terug naar de essentie. Alsof we Melissa Depraetere van Vooruit horen.

“Wie weg wou, is weg. We hebben plaats”, zo vat Die Linke de toestand samen. Weg is Sahra Wagenknecht en haar groep; die richten in januari een nieuwe partij op, ‘links met conservatieve trekken’, zou men het kunnen noemen. Mikkend op kiezers van uiterst-rechts, aldus de critici.

Die Linke stelt het nu voor alsof ze zich bevrijd voelt na de jarenlange dubbelzinnigheid binnen de partij, met de fractie Wagenknecht die een volkomen eigen koers voer. Dat ging onder meer over migratie – met Wagenknecht voor het aan banden leggen ervan – en over internationale problemen. Wagenknecht ageerde tegen de sancties tegen Rusland en neemt het uitgesproken op voor de Palestijnen, Die Linke houdt zich meer op de vlakte.

Kapitein

Als symbool van de opening naar het actieve middenveld, neemt Die Linke Carola Rackete als lijsttrekster voor de Europese verkiezingen. Rackete is bekend als de kapitein van Sea-Watch 3 die op de Middellandse Zee vluchtelingen opspoort en aan boord neemt. Die Linke ruimt ook plaats voor klimaatactivisten met de bedoeling kiezers weg te halen bij de Groenen. Daar zijn nogal wat ontevredenen over de allesbehalve groene koers van de Groene ministers.

Die Linke zal daarnaast meer het accent leggen op klassieke linkse thema’s als sociale rechtvaardigheid, hogere minimumlonen, solidariteit en vooral ‘vrede’. Die Linke als vredespartij, een etiket dat de Groenen ooit hadden.
Martin Schirdewan werd met ruime meerderheid tot partijleider gekozen. Er was wel een tegenkandidaat, Bijan Tavassoli , die van zijn spreektijd gebruik maakte om de partij aan te vallen en Wagenknecht te verdedigen. Daarop trad hij uit de partij en werd uit de zaal verwijderd.
Die Linke heeft door het vertrek van Wagenknecht en co onvoldoende zetels in de Bondsdag om een fractie te vormen. De partij verliest meteen zitting in de commissies, maar ook en vooral een fikse financiering, vorig jaar goed voor 11,5 miljoen euro. Daardoor moet ze een 50-tal medewerkers ontslaan. Ook stichtingen die met Die Linke zijn verbonden, komen erdoor in de problemen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Klimaschutzprogramm. Duitse klimaatregering in eindsprint

Hoe zou het gaan met de Duitse Groenen? Of, om de vraag anders te stellen, slaat het Duitse klimaatbeleid aan bij de kiezer? Op deze vragen valt geen eenduidig…

Print Friendly, PDF & Email

Duitse Dienstenvakbond en klimaatactivisten bundelen krachten

Vandaag vrijdag 1 maart organiseren de Duitse dienstenvakbond Ver.di en de klimaatactivisten van Fridays for Future samen stakingen in het stads- en streekvervoer (in het Duits afgekort als ÖPVN).…

Print Friendly, PDF & Email

Stakende boeren in Duitsland

Ze zijn niet alleen. Ook het spoor ligt plat. Veel progressieven in Europa vragen zich af of dit een nieuw soort ‘gele hesjes’ beweging is. Kunnen ecologisten hopen op…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×