Deliver 00

Honderden bezorgers van de Britse keten Deliveroo voerden zaterdag (10 augustus) in verscheidene Franse steden actie tegen de nieuwe diefstal waarvan ze slachtoffer zijn. Deliveroo heeft eenzijdig, dus zonder enig overleg, de tarieven voor de bezorgers “aangepast”, wat op een nieuwe drastische vermindering van inkomen komt.
Deliveroo besliste het minimumtarief af te schaffen en de vergoedingen voor kortere bestellingen te verminderen; voor langere bestellingen worden ze opgetrokken. Waar er totnogtoe een minimum was van 4,60 € per levering, zal dat nu in veel gevallen slechts 2,50 zijn. Volgens het “Collectif des livreurs autonomes de Paris” komt dat op een vermindering van inkomen van 30 tot 50 %.

Zwak

Het gaat hier niet alleen om studenten die een tijdelijke job zoeken, maar ook om mensen die gewoon werk en een redelijk inkomen willen. Ze worden, zoals bij ons ook, gedwongen een  zelfstandigen statuut te aanvaarden, al zijn ze krachtens de wettelijke bepalingen werknemers die recht hebben op een arbeidscontract, met alle bescherming en rechten vandien.
Deliveroo en alle gelijkaardige ‘platformen’ profiteren gewoon van de zwakke positie van hun “werknemers” die vaak onderlinge concurrenten zijn. En die gemakkelijk vervangbaar zijn.
In de syndicale en politieke wereld begint het door te dringen dat men primo de bestaande wetgeving moet doen naleven. Secundo dat er een aangepaste wetgeving moet komen om aan deze uitbuiting een eind te maken. En te beletten dat die praktijken uitdeinen naar de rest van de arbeidswereld.