9 September 2020

Delhi, “gewone mensen” winnen

“Geen vuurwerk, we mogen de lucht niet nog meer vervuilen”, luidde de oproep van Arvind Kejriwal, leider van de AAP (Partij van gewone mensen) nog vóór de uitslagen van de verkiezingen in het hoofdstedelijk gewest Delhi bekend waren. De AAP was erg zegezeker en de uitslag bevestigde dat: 62 van de 70 zetels, tegen 8 voor de BJP van premier Modi die geen moeite had gespaard om Delhi in te nemen.
Minder luchtvervuiling was een van de beloften waarmee de Aam Aadmi Party (AAP) naar de kiezers trok. Ze pakte in de campagne uit met betere scholen en ziekenhuizen, met subsidies voor water en elektriciteit en gratis openbaar vervoer voor vrouwen. Vorige keer, in 2015, haalde de AAP 67 zetels. Maar bij de parlementsverkiezingen in mei vorig jaar, gingen de 7 zetels van Delhi allemaal naar de BJP.
Die had nu alles op alles gezet om op dat elan Delhi binnen te halen. Voor haar was het een nationale test na weken van protesten in het ganse land tegen de nationaliteitswetten van Modi en zijn minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah. Deze laatste spoorde de BJP van Delhi aan tot een haatcampagne. Die ging zo ver over de schreef dat de kiescommissie twee BJP-kandidaten campagneverbod oplegde.
De Congrespartij haalde net zoals vorige keer geen enkele zetel. Zij regeerde in Delhi tot 2015.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 12 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×