Definitieve resultaten Brazilië

Op zondag 7 oktober konden 147 miljoen Brazilianen gaan stemmen, 117 miljoen deden dat ook effectief en ze brachten in totaal 107 miljoen geldige stemmen uit.
Als eerste kwam de extreem-rechtse kandidaat Jair Bolsonaro uit de bus, met 46,03 %. In de tweede ronde op 28 oktober moet hij het opnemen tegen de kandidaat van de PT, Fernando Haddad, die 29,28 % haalde.
De onzekerheid over de krachtsverhouding in het parlement blijft bestaan: De PT blijft weliswaar de grootste fractie met 56 zetels (ze komt van 70) en de partij van Bolsonaro haalde 52 zetels. De grootste fractie kan wel macht hebben over de benoeming van de hoge posten in het parlement, maar alles hangt nu af van de allianties met andere partijen. De PSDB, de partij waarmee de PT in het verleden een alliantie had, viel terug van 54 op 29 zetels. Het spel van de allianties zal bepalend zijn voor de macht van de president en het restant van de PT.
Twee zonen van Jair Bolsonaro werden eveneens verkozen: één ervan in Sao Paulo, met het hoogste stemmenaantal ooit voor een kandidaat (1,8 miljoen!). De tweede zoon werd verkozen in de Senaat.
In totaal zijn er niet minder dan 29 partijen vertegenwoordigd in de Kamer.
Oh ja, ‘de markten’ reageerden positief op de verkiezing van de extreem-rechtse kandidaat. De Beurs steeg met 6 punten en de Real steeg tegenover de Dollar.
Running mate Paulo Guedes verklaarde dat hij een zelfde beleid wil voeren als in Chili in de jaren ’80.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 276 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook