INTERNATIONALE POLITIEK

De troef van de sociaal-democratie?

Image

Portugal, dat is het land waar meer en meer mensen met pensioen gaan of gewoon een tweede verblijf hebben. Het is ook het land met een linkse regering, eerst een coalitie van sociaal-democraten, radikaal links en communisten, nadien een absolute meerderheid van sociaal-democraten.

Het is een uitzondering in de Europese Unie en het kon niet anders of de sociaal-democratie begon te dromen van het voorzitterschap van de Europese Commissie of van de Europese Raad. Antonio Costa, ex Minister van Sociale Zaken en huidig premier was de ideale kandidaat.

Helaas, deze week gaf het wonderkind zijn ontslag, te midden van een wel omvangrijk corruptieschandaal.

Costa zelf wordt niet vervolgd en is niet beschuldigd. Maar twee van zijn bijzonder naaste medewerkers wel, samen met nog zes andere politici. De hele zaak draait om concessies voor lithiummijnen in het Noorden van het land en om de bouw van een reuzegroot datacentrum in het Zuiden. De telefoons van de verdachten werden al enige tijd afgeluisterd.

Diogo Lacerda Machado is een goede persoonlijke vriend van de premier en meer businessman dan politicus. Victor Escaria was kabinetchef van de premier en kwam al eerder in de problemen. In 2017 was er sprake van een ‘Galpgate’, een energiebedrijf dat naarstig vliegtuigtickets uitdeelde aan bevriende politici.

Of Costa zelf betrokken is bij al deze zaken is niet geweten. Maar er kan op zijn minst gezegd worden dat hij enigszins soepel omsprong met alle verdachtmakingen. Het gonsde al een hele tijd van de geruchten over corruptie, maar nooit werd er opgetreden. In de eerste negen maanden van deze regering moesten 11 staatssecretarissen ontslag nemen wegens ‘belangenconflicten’.

De President, Marcelo Robelo de Sousa heeft nu verkiezingen uitgeschreven voor 10 maart 2024. Het is bang afwachten, want hoewel de peilingen tot voor dit nieuwe schandaal erg positief uitvielen voor de regering, is er nu angst voor het opkomende uiterst rechts van de partij Chega. Veel zal afhangen van de houding van de centrum-rechtse partij PSD. Als die voldoende afstand weet te houden van uiterst rechts, kan ze als winnaar uit de verkiezingen komen. Zoniet, kan links eventueel weer winnen.

Afwachten.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

We weten allemaal dat toen Christopher Columbus in 1492 in ‘Amerika’ landde, hij dacht dat het India was. Veel minder is geweten dat het de Portugees Vasco Da Gama…

Print Friendly, PDF & Email

25 April 1974 in Portugal, de lange zomer van de revolutie.

In de vroege morgen van 25 april 1974 maakte een militaire staatsgreep op de tonen van een verboden liedje Grandola Vila Morena een einde aan de bijna vijftig jaar…

Print Friendly, PDF & Email

Nu iets totaal nieuws, in Portugal.

De opkomst van een extreem rechtse partij. Sinds de befaamde “Anjerrevolutie” van 25 april 1974 een einde maakte aan het oeroude fascistische regime van de “Nieuwe Staat” van Antonio…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×