De simpele boeren van Argentinië

Zijn de multinationals Cargill, Monsanto of Nestlé simpele “boeren”? Je zou het zeggen, als je het artikel over Argentinië leest dat vrijdag 26 augustus in De Standaard is gepubliceerd. Onder de titel “Vlaamse drones voor Argentijnse techno-boeren”, met als boventitel “Boeren in Argentinië tevreden met nieuwe economische koers”.
Die tevredenheid hoeft niet te verwonderen, de “nieuwe koers” die president Mauricio Macri sinds zijn aantreden op 10 december 2015 vaart, is helemaal afgestemd op de wensen van multinationals en lokale “boeren”. Dit beleid sluit naadloos aan bij de neoliberale koers die de militaire dictatuur (1976-1983) met terreur had opgelegd.
Wie zijn die “boeren”, waarover auteur Tom Dieusart het heeft? Het zijn, naast Monsanto, Cargill of Nestlé, voornamelijk andere multinationals of grootgrondbezitters die traditioneel verenigd zijn in de zeer invloedrijke Sociedad Rural, een van de belangrijkste aanstokers van de militaire staatsgreep van 1976. Van die Sociedad Rural heeft de vader van de Nederlandse koningin Maxima, Jorge Zorreguieta, actief deel uitgemaakt.
Dieusart moet erkennen dat die boeren (techno-boeren, noemt hij ze) er “uitgestrekte megaboerderijen” op nahouden, grootgrondbezitters zijn. Dat zijn kringen die erg vijandig stonden tegenover o.m. de vorige presidenten Nestor Kirchner (2003-2007) en Cristina Kirchner (2007-2010). Niet alleen om de door Kirchner ingevoerde exportbelasting op de granen die deze “boeren” uitvoerden. Maar ook omdat de Kirchners de daders en medeplichtigen van de terreur onder de dictatuur hernieuwd aanpakten.
Dieusart noemt dit in zijn artikel “de woede van het platteland” die Kirchner zich op de hals haalde. Hij heeft het over “de oorlog die Kirchner voerde met het platteland”. Het platteland, wel te verstaan, dat zijn die multinationals en grootgrondbezitters.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 298 Times, 1 Visit today

Tags :

zie ook