INTERNATIONALE POLITIEK

De simpele boeren van Argentinië

Zijn de multinationals Cargill, Monsanto of Nestlé simpele “boeren”? Je zou het zeggen, als je het artikel over Argentinië leest dat vrijdag 26 augustus in De Standaard is gepubliceerd. Onder de titel “Vlaamse drones voor Argentijnse techno-boeren”, met als boventitel “Boeren in Argentinië tevreden met nieuwe economische koers”.
Die tevredenheid hoeft niet te verwonderen, de “nieuwe koers” die president Mauricio Macri sinds zijn aantreden op 10 december 2015 vaart, is helemaal afgestemd op de wensen van multinationals en lokale “boeren”. Dit beleid sluit naadloos aan bij de neoliberale koers die de militaire dictatuur (1976-1983) met terreur had opgelegd.
Wie zijn die “boeren”, waarover auteur Tom Dieusart het heeft? Het zijn, naast Monsanto, Cargill of Nestlé, voornamelijk andere multinationals of grootgrondbezitters die traditioneel verenigd zijn in de zeer invloedrijke Sociedad Rural, een van de belangrijkste aanstokers van de militaire staatsgreep van 1976. Van die Sociedad Rural heeft de vader van de Nederlandse koningin Maxima, Jorge Zorreguieta, actief deel uitgemaakt.
Dieusart moet erkennen dat die boeren (techno-boeren, noemt hij ze) er “uitgestrekte megaboerderijen” op nahouden, grootgrondbezitters zijn. Dat zijn kringen die erg vijandig stonden tegenover o.m. de vorige presidenten Nestor Kirchner (2003-2007) en Cristina Kirchner (2007-2010). Niet alleen om de door Kirchner ingevoerde exportbelasting op de granen die deze “boeren” uitvoerden. Maar ook omdat de Kirchners de daders en medeplichtigen van de terreur onder de dictatuur hernieuwd aanpakten.
Dieusart noemt dit in zijn artikel “de woede van het platteland” die Kirchner zich op de hals haalde. Hij heeft het over “de oorlog die Kirchner voerde met het platteland”. Het platteland, wel te verstaan, dat zijn die multinationals en grootgrondbezitters.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Javier Milei: een ‘nest vol ratten’

Vooralsnog blijkt de President van Argentinië niet van plan te zijn zijn taalgebruik wat op te schonen. Het Parlement is een rattennest, betogers zijn terroristen, wie pleit voor hogere…

Print Friendly, PDF & Email

Argentinië: Texas of Rome?

Het was de tweede grote algemene staking op korte termijn, vorige week in Argentinië. Dat zegt eigenlijk weinig, want bijna dagelijks zijn er grote betogingen en studentenprotesten. Maar goed,…

Print Friendly, PDF & Email

Don’t cry for me …

Don’t cry for me Argentina … telkens wanneer je denkt, erger kan het niet, gebeurt er toch weer iets dat het wél erger maakt. Met een anarchistisch uiterst rechtse…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Macron rekent op Le Pens zegen voor Barnier

De Franse president Emmanuel Macron kan maar niet toegeven dat hij met zijn gok van 9 juni, de plotselinge ontbinding van de Assemblee, verloren heeft. Er is voor Frankrijk…

Print Friendly, PDF & Email

Emiraten op jacht in Afrika

In verscheidene oorlogen in Afrika duiken de jongste jaren meer en meer de Verenigde Arabische Emiraten op. De emirs en sjeiks uit de Emiraten hebben er strategische belangen, zoals…

Print Friendly, PDF & Email

Geopolitiek spel in de Sahel

Waarom duikt Oekraïne plots op in een woestijn? “Je weet toch wel dat Oekraïne jihadisten steunt in het noorden van Mali?” vraagt een Malinese vriend van me aan telefoon…

Print Friendly, PDF & Email
For ever tegendraadse journalist

You May Also Like

×