De Russen komen!

Defensieminister Vandeput ziet het groots. Hij wil met duizend tot de tanden bewapende manschappen bijdragen aan een multinationale NAVO-flitsmacht die de Russen moeten buiten houden. Wow! Maar… is Vandeput de pedalen kwijt of schuilt er een agenda achter?

Het is een klassiek truukje dat als volgt gaat. Vandput gehoorzaamt de NAVO en wil het Defensiebudget omhoog: het moet verdriedubbelen of in reële cash zomaar eventjes 4,2 miljard euro extra. Dat vertelde hij in de pers en hij deed het zonder verpinken. En uiteraard was er niemand om de – wellicht vergezochte –  simpele vraag te bedenken: “hoe ga je dat betalen?”

Er is nu geen geld, maar waarom zou dat tegen de volgende legislatuur niet kunnen veranderen? Alleen is daar wat tijd en de nodige communicatie voor nodig. Want het volk kan je immers op die paar jaar voldoende klaarstomen en volproppen met oorlogsretoriek: “De Russen komen”. Herhaal dat elke week, vier jaar lang en iedereen is zacht gekneed. Voer daarbovenop een danige politiek dat de Russen inderdaad wat nerveuzer worden, en je komt vanzelf uit bij de zelfvervullende profetie. De defensieoffers die we brengen zijn onze levensverzekering, meer nog, ze moeten ons helpen overleven. Ja, dat moet aanslaan.

Vervolgens, zo werkt de veiligheidsklep van de truuk, ga je alvast over tot het tekenen van de nodige contracten: nieuwe gevechtsvliegtuigen, bijtankvliegtuigen, fregatten, drones,..Dat en veel meer staat op zijn verlanglijstje. Hij noemde het bedrag: 10 tot 12 miljard euro aan nieuw materieel. Wellicht had u dat zo niet begrepen, maar dat is inderdaad de factuur die hij in zijn achterhoofd heeft. Een smak geld en met bijdrukken alleen geraken we er niet. Bon, de contracten, alvast die van de gevechtsvliegtuigen, die wil hij nog deze legislatuur getekend zien en zo is het ook afgesproken binnen de regering. Dan is er hoe dan ook geen weg terug, voor het geval das Volk het scenario van de Russische dreiging niet slikt.

En dan wordt het zoals de peperdure defensieverbintenissen van de Grieken bij de Duitsers en Fransen met de gekende gevolgen. Misschien komt dan het IMF of een of andere troïka vertellen dat de pensioenleeftijd verder omhoog moet en dat er best wat geknipt mag worden op de salarissen van onze ambtenaren. Maar dat is de kracht van verandering. Onze N-VA-Defensieminister zal er dan voor gezorgd hebben dat ons vaderland opnieuw met trots naar zijn glorieus leger kan opkijken. En zo geeft onze minister van Defensie een geheel eigenwijze invulling van de inscriptie op de monumentale voet van de IJzertoren: ‘Nooit meer oorlog’.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 245 Times, 1 Visit today

Ludo De Brabander

Ludo De Brabander is redactielid en medeoprichter van Uitpers. Hij is tevens woordvoerder van Vrede vzw. De meeste van zijn geschreven bijdrages gaan over militarisme en conflict (NAVO, bewapening, wapenhandel, militaire interventies,...) en de regio van het Midden-Oosten. Hij is auteur of co-auteur van 'Als de NAVO de passie preekt' (EPO, 2009) en auteur van 'Oorlog zonder Grenzen' (EPO, 2016), 'Het Koerdisch Utopia' (EPO, 2018), 'Weg van Oorlog. Over militarisme en antimilitarisme' (EPO, 2019), 'Voordat de bom valt' (2022) en 'Oorlogskoorts' (2022).