De “redding”: Amerikaans gas

Komt er mogelijk geen gas uit Rusland? Niet getreurd, de Verenigde Staten staan klaar om Europa gas te leveren als Poetin de gaskraan dichtdraait. Beter zelfs, Europa zou er veel beter aan toe zijn niet zo afhankelijk te zijn van dat Russisch gas. Aldus dixit Washington dat duchtig klanten zoekt voor eigen gas. Nord Stream2? Goed voor de schroothoop. Met “Oekraïne” als voorwendsel.

Wat een toeval toch, dat de VS nu zo scheutig zijn om Europa uit de nood te helpen. Vorige maand hebben enkele tankers al koers gezet naar Europa om mee te genieten van de hoge prijzen – waardoor de prijs ging zakken.

Dat we daar niet vroeger aan gedacht hebben, we kunnen ook stoken zonder Russen. Nu, Donald Trump heeft daar wel vroeger aan gedacht, hij vaardigde bijzonder strenge sancties uit tegen al wie en wat meewerkte aan de gaspijpleiding Nord Stream2 – Russisch gas onderzee naar Duitsland. Want, zei Trump onverbloemd, wij hebben ook veel gas te koop.

Daarom mag Nord Stream2 dus niet open. Met het voze argument dat West-Europa aldus veel te afhankelijk wordt van Rusland, en daar zitten de slechteriken. Nochtans wil het Russische Gazprom liefst langlopende contracten, wat de West-Europese klanten afwijzen. En dan maar klagen over de hoge gasprijzen.

Duitsers

Joe Biden versoepelde de Amerikaanse houding in juli vorig jaar, tot vreugde van de toenmalige Duitse kanselier Angela Merkel haar regering. Tot ontzetting van eigen gasboeren en Oekraïne dat altijd vreest doorvoorrechten op Russisch gas te zien verminderen.

Blijkbaar heeft Biden daar spijt van, want nu het accent ligt weer op zo streng mogelijke sancties tegen Moskou, en daar staat Nord Stream2 weer voorop. De Duitse kanselier Olaf Stolz wordt vanuit Washington en Londen zwaar onder druk gezet om te verklaren desnoods Nord Sthream2 definitief op te geven.

Groen

Stolz wordt ook in eigen regering ook onder druk gezet, vooral door zijn Groene coalitiegenoten. De Duitse Groenen zijn tegenstanders van Nord Stream2. Zowel minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock als minister van Energie Robert Habeck zitten op de Amerikaanse lijn.

De Groenen hebben op dat vlak ook elders boter op het hoofd. In eigen land liet Magda Aelvoet als vice-premier de levering van FN-wapens toe aan het Nepalese regime voor de onderdrukking van een communistische volksopstand. Groen en Ecolo hadden ook geen moeite met de Navo-oorlog in Libië, zij keurden de resolutie voor Belgische deelname in 2011 goed.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 673 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook