INTERNATIONALE POLITIEK

De Orbanisering van Europa

Image

De onbetwistbare zege van de Hongaarse premier Viktor Orban is geen lokale aangelegenheid. Dat zijn partij Fidesz haar tweederde meerderheid in het parlement nog versterkt, is goed nieuws voor haar uiterst-rechtse bewonderaars als Geert Wilders, Marine Le Pen, Vlaams Belang. Zij juichen, na Matteo Salvina met de Lega in Italië, heeft alweer een van hen gewonnen – ook al zit Fidesz nog veilig onderdak bij de EVP. Hongarije is voor rechts radicaal de baken van een “nieuw Europa” met als kern de Groep van Visegrad (Tsjechië, Slovakije, Polen, Hongarije). Orban zal Hongarije beslist niet uit de Europese Unie halen, integendeel, hij wil de EU “orbaniseren” en doet dat al met de EVP.

Spreekbuizen

Bijna een kiezer op twee – met een hoge opkomst van bijna 70 % – stemde op Fidesz en haar satellieten. Met een kiesstelsel op maat gesneden voor de grootste partij, komt Fidesz op 133 van de 199 zetels, een  comfortabele meerderheid van tweederde waarmee Fidesz verder de instellingen naar haar hand kan zetten.
Dat heeft ze de voorbije acht jaar al ruimschoots gedaan, onder meer in justitie en onderwijs. Fidesz controleert de openbare media, maar daar bovenop zijn de meeste andere media ook in handen van bevriende oligarchen. Zodat de media  volgens critici voor minstens 90 % regeringsgezind zijn. “Berlusconi heeft het nooit zover gebracht”, aldus opposanten verwijzend naar de tijd dat deze Italiaanse zakenman als premier de meeste media controleerde.

Platonisch xenofoob

De meeste Hongaarse media bezondigen zich niet aan dosering. Bijeenkomsten van Fidesz of bevriende organisaties krijgen de ruimste aandacht, die van de oppositie blijven onopgemerkt. Tijdens de verkiezingscampagne wedijverden ze in alarmerende reportages over de toenemende criminaliteit in Europese landen met veel migranten. Zweden werd afgetekend als een land waar ganse streken overgeleverd zijn aan islamitische criminele terreur, in het verlengde van wat VS-president Donald Trump ooit raaskalde over Zweden. Zelfs in het nabije Wenen  worden christenen uit hun wijk verjaagd, was op tv te horen. In Hongarije zelf zijn er erg weinig niet-Europese migranten. Veel Hongaren lijden dus aan “platonische xenofobie”.
De bronnen voor die reportages zijn meestal Hongaren die er geweest zijn en met die angstverhalen uitpakken. Die moeten allemaal bewijzen dat Orban groot gelijk heeft om migranten radicaal te weren, hij zorgt ervoor dat hun  land homogeen kan blijven. Want mondialisme en multiculturalisme leidt alleen maar tot onveiligheid en verlies aan eigen identiteit.
Hongarije is in die visie een baken van christelijk verzet. Maar ook al is het katholicisme nogal ingeplant, dan liefst niet het christelijke van de huidige paus, want volgens Orban vertegenwoordigt die alleen maar de katholieken van Latijns Amerika en  Afrika. Orban zelf doet het voorkomen alsof hij een herboren protestant is, maar vindt dat men vooral moet luisteren naar de patriarch van de Russisch-orthodoxe kerk als hoogstaand moreel gezag in de strijd tegen de decadentie.

Vijandelijk complot

Hongarije moet in zijn strijd voor zichzelf en Europa echter opboksen tegen vele vijanden, benadrukt Orban voortdurend. Er zitten veel vijanden in Brussel die Hongarije weer – zoals vroeger de Turken, de Habsburgers en de Sovjet-Unie – willen knechten. Er zijn ook de mondialistische samenzweerders met op kop George Soros, de superrijke Amerikaanse (en joodse) zakenman afkomstig uit Hongarije die volop ngo’s en de Central European University in Boedapest financiert.
Hij doet dat niet uit liefdadigheid, aldus Orban en daarin heeft hij geen ongelijk. Soros financierde organisaties die onder meer in Servië, Georgië en Oekraïne politieke revoltes aanmoedigden uit naam van strijd voor de democratie. Hongaarse ngo’s klagen dat ze in eigen land afgesneden worden van elke geldstroom zodat ze wel in het buitenland moeten aankloppen voor financiering. Waarop Orban dan  weer het bewijs ziet dat ze voor vijandige buitenlandse krachten werken.

Tegen de stroom

Orbans nationalisme blijft niet beperkt tot identiteit. Na de schandalige manier waarop in de jaren 1990 massaal werd geprivatiseerd en geroofd met alle nefaste sociale gevolgen vandien, voert Fidesz de voorbije acht jaar een “patriottische” economische politiek. Dat bestaat onder meer uit het fiscaal tegenwerken van buitenlandse banken en het ontmoedigen van sommige buitenlandse investeringen, Boedapest nationaliseerde bedrijven, terwijl de EU overal verdere privatiseringen oplegt. In plaats van een soberheidbeleid voerde Orban een expansiebeleid. Hij pakte in de campagne uit met een voorziene groei van meer dan 4 % en een lage werkloosheid (3,8%), terwijl de lonen (eindelijk) gevoelig stijgen.
Tegelijk met het “hongariseren” van de economie, neemt ook de corruptie sterk toe, aldus Transparency International. Openbare aanbestedingen gaan naar bevriende ondernemingen, familie en vrienden van de premier hebben zich zwaar verrijkt met o.m. fondsen van de EU. Die klachten daarover komen niet van de Hongaarse justitie – die beweegt niet in zaken waar Fidesz bij betrokken is, maar van de fraudebestrijders bij de EU. De ongelijkheden zijn sterk toegenomen, maar dat is ook elders in Europa het geval. Hoe dan ook, veel Hongaarse kiezers tillen er niet erg zwaar aan, te oordelen naar de verkiezingsuitslagen.

Orbanisatie EVP

Orban wordt toegejuicht door uiterst-rechts. Fidesz zit nochtans bij de EVP, uiterst-rects heeft toch een andere partij, Jobbik, bijna een kiezer op vijf. Jobbik tracht sinds kort respectabel over te komen, maar uiterst-rechts is ze wel. Fidesz en Jobbik samen, dat is bijna 70 % van de kiezers.
Toch heeft de EVP geen problemen met haar lid Fidesz. Die partij zit trouwens in de EVP meer en meer op haar plaats. Bij die EVP zit ook de doldraaiende Spaanse PP van Rajoy, zit Forza Italia van Berlusconi die met uiterst-rechts in één schuitje zit, hebben we de Oostenrijkse ÖVP die met uiterst-rechts regeert, hebben we de Kroatische nationalisten, de Beierse CSU die een verdere zwenking naar rechts maakte… Het ziet er sterk naar uit dat de EVP aan het orbaniseren is, identiteit wordt er mainstream….
Wat vindt de CD&V daarvan? De klassieke christendemocratie gaat Europees dezelfde weg op als de sociaaldemocratie, stijl naar beneden. Die sociaaldemocratie, de MSzP, haalt in Hongarije nog een kiezer op acht. Ze is dan ook mee verantwoordelijk voor de privatiseringen en de zware sociale gevolgen van vroeger. Erg links is ze al lang niet meer, zelfs nooit geweest. Fidesz profiteert ervan.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Europese verkiezingen: Koers EU ligt al vast

In juni gaan we naar de stembus voor het Europees Parlement, maar de uitslag lijkt al vast te staan: niet de precieze verdeling van de zetels, maar wel de…

Print Friendly, PDF & Email

Orbans erg illiberale “democratie”

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft de term “illiberale democratie” niet alleen gepromoot, hij werkt ze uit. Een nieuwe wet ter bescherming van de soevereiniteit, illustreert hoe dat concept…

Print Friendly, PDF & Email

Uiterst-rechts hoopvol naar EU 2024

De Europese uiterst-rechtse partijen kunnen tevreden terugblikken op de voorbije periode, de verkiezingszeges volgen elkaar op. Als toemaat neemt rechts meer en meer hun programma over. En aangezien kiezers…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Fascistische Top in Madrid

Pride in Brussel. Op facebook zie ik oerdomme vrouwen in extase naar een slank mannenlijf staren. Ga naar Gaza, denk ik dan, daar zijn ook slanke lijven te zien,…

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw-Caledonië: Kolonisering in actie

Wat zou het anders zijn ? Een gebied bezetten en een ‘omvolking’ beginnen, dit is, het grondgebied bevolken met mensen uit je eigen land en zo de inheemse bevolking uitroeien…

Print Friendly, PDF & Email

Biden drijft tarievenoorlog op

Handelsoorlog met electorale motieven VS- president Joe Biden verhoogt drastisch de importtarieven op geselecteerde Chinese producten. Op batterijen verhogen ze tot 25 procent, op zonnepanelen verdubbelen ze tot 50…

Print Friendly, PDF & Email
Oekraïne: Internationalism or Russification?

You May Also Like

×