INTERNATIONALE POLITIEK

De offshore paradijzen van valsspeler VS

Image
Geld verbergen? Welkom in South Dakota

Van de Bahamas naar Sioux Falls, South-Dakota, VS. Dat is de weg die de “trusts” van Carlos Morales Troncoco, ooit vice-president van de Dominicaanse Republiek, aflegden. De Bahamas namen, vooral onder druk van de VS, in 2018 maatregelen tegen witwassen. Sindsdien zijn minstens 310 miljard euro naar het nieuwe fiscaal paradijs ontsnapt. In de VS!

Welkom

Zoals na alle vorige grote onthullingen over fiscale paradijzen, o.m. de Panama Papers van 5 jaar geleden, werden kleine staten met grote fondsen, zwaar onder druk gezet. Vooral de VS vonden dat er transparantie moest komen, er moesten gegevens worden uitgewisseld. Zwitserland zag zich genoodzaakt bankgegevens van Amerikaanse burgers aan de VS te bezorgen.

Maar de VS passen die regel zelf niet toe. Washington is alleen geïnteresseerd in eigen burgers, alle anderen zijn, zonder enige transparantie, welkom in de VS.

Ook nu weer, na de Pandora Papers, wordt alom geroepen dat er strengere internationale regels moeten komen. Zeer omvangrijke sommen worden onttrokken aan de nationale financiën, aan de inkomsten van staten, die daardoor nog meer gaan bezuinigen op sociale en openbare diensten. Onderwijs, gezondheidszorg, wegen, bruggen, sociale woningbouw enz. lijden daar zwaar onder.

Deelstaat paradijzen

Bovenstaand voorbeeld illustreert hoe de grootste speler, de Verenigde Staten van Amerika, vals speelt. De Bahamas moeten transparant worden, maar in de VS komen er intussen paradijzen bovenop degene die er al waren, zoals Nevada, Wyoming en Delaware. Tiens, dat is de thuisstaat van Joe Biden, president. Heel wat kapitaal is recent van de Bahamas naar South Dakota, Alaska en Delaware verhuisd. Biden geeft daar geen kik over.

In Siuoux Falls komen we onder andere Guillermo Lasso tegen, een bankier uit Ecuador die in april tot president werd gekozen. Hij trok al in 2017 met twee bedrijven van Panama naar South Dakota, nadat het parlement van Ecuador een wet had gestemd dat burgers in openbare dienst geen rekeningen in belastingparadijzen mochten hebben. Dat gebeurde dus kort na de onthullingen van de Panama Papers.

Hypocriet

Die deelstaten hebben regels die in alles gelijken op die van de ‘offshore’ paradijzen die wél onder druk worden gezet om transparant te worden. De VS zijn een van de topspelers van de offshore wereld, aldus de Pandora Papers. Tegelijk zijn de VS best geplaatst om een einde te maken aan de misbruiken van die offshore, onder meer door de enorme rol in de financiële wereld en door de rol van de dollar als “globale munteenheid”. De VS zetten graag anderen onder druk, maar ondernemen zelf niets.

Dat toont aan hoe hypocriet de strijd tegen dit soort paradijzen wel is. Niet alleen de VS hebben boter op het hoofd, onder meer het Verenigd Koninkrijk en verscheidene lidstaten van de EU azen eveneens op fondsen die elders voor de nieuwe transparantie vluchten. Zoals de Britse Kanaal-Eilanden die in theorie zoveel strenger zijn geworden, maar de test in de praktijk niet doorstaan. En het zijn niet de regeerders die in de Pandora Papers prijken, zoals de Tsjechische premier Andrej Babis of president Nicos Anastasiades van Cyprus die zullen aandringen op ingrijpender aanpak.

Maffia’s

Nochtans, ook nu weer blijkt hoe de georganiseerde misdaad, de maffia’s van deze wereld, zeer gretig gebruik maken van de enorme mogelijkheden van dat soort paradijzen. Al decennia lang luidt het dat de maffia’s alleen efficiënt kunnen bestreden worden, door ze in de portefeuille te treffen.

Het probleem is dat ze dezelfde circuits gebruiken als tientallen regeerders, zoals de Pandora Papers aantonen. Ze worden daarin bijgestaan door superdure advocatenkantoren die ook voor sommige van die autoriteiten werken. Ook de bestrijding van de georganiseerde misdaad is een lachertje.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Niets is teveel om een bank te redden

Tot 209 miljard om schandaalbank Crédit Suisse bij UBS te duwen De prestigieuze bank Crédit Suisse, een pilaar van het Zwitsers bankenrijk, is onder zware druk opgedrongen aan concurrent…

Print Friendly, PDF & Email

Paspoort paradijzen

  Open grenzen? Geen probleem voor wie er veel geld voor over heeft. In het Grand Hotel Kempinski in Genève had begin deze maand de jaarlijkse “beurs” van handel…

Print Friendly, PDF & Email

EU serveert een lachertje

Op verzoek van de EU-Commissie hebben de ministers van Financiën van de 28 lidstaten een zwarte lijst van fiscale paradijzen opgesteld. Of liever, paradijsjes, want op de lijst van…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Kanaky (Nieuw-Caledonië): oud-kolonialisme is terug

Kanaky (Nieuw Caledonië): het Frans kolonialisme in oude gewaden is terug. De Franse president Emmanuel Macron en zijn minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin hebben het vuur weer aan…

Print Friendly, PDF & Email

Hoe Europees uiterst-rechts vanuit VS wordt gesponsord

De grote vooruitgang van extreemrechts in de Europese verkiezingen heeft heel wat oorzaken, die nu volop worden geanalyseerd. Een minder gekende factor die speelt is de aanhoudende campagne van…

Print Friendly, PDF & Email

Nederland: Niet mijn regering!

Bij de parlementsverkiezingen van eind november boekte extreemrechts in Nederland een monsteroverwinning. Dat ‘succes’ was in belangrijke mate te danken aan de opstelling van mw. Yesilgöz van de liberale…

Print Friendly, PDF & Email
Niemandsland. Een reis door de Syriëregio

You May Also Like

×