INTERNATIONALE POLITIEK

De Nederlandse QAnon en de bestorming van het Capitool

Image
Jake Angelin de sjamaan van QAnon, die mee het Capitool bestormde (Wikimedia Comons)

De wereld wordt beheerst door een satanische pedofiele elite. Deze elite heeft de coronahoax in de wereld uitgevouwen om een totalitair regime in te stellen, en wil via het vaccin de wereldbevolking decimeren en de overlevenden als robotten kunnen besturen. Trump is de enige hoop om ons te redden van de pedo deep state… Welkom in de wereld van QAnon.

QAnon is een extreemrechtse complottheorie die gebaseerd is op cryptische boodschappen – QDrops – van een zeker Q Clearance Patriot, die anoniem is (vandaar Q-Anon) en die volgens zijn aanhangers wellicht een hooggeplaatste persoon is in de Amerikaanse veiligheids- of inlichtingendiensten. In een eerste bericht in 2017 suggereerde Q dat Hillary Clinton ging worden gearresteerd. Clinton werd in deze gekke wereld immers verdacht van pedofilie, naar aanleiding van gehackte e-mails van haar campagneleider John Podesta die codetaal voor kinderhandel en -misbruik zouden bevatten.

Zo zou een pizza codetaal zijn geweest voor een kind, en bij elke bestelling van een pizza verdenken de aanhangers van de theorie dat het in feite om kinderhandel ging, vandaar dat deze complottheorie ook ‘pizzagate’ wordt genoemd. De arrestatie van Clinton vond niet plaats, en ook andere voorspellingen van Q kwamen niet uit, maar dat verhinderde niet dat de theorieën en de boodschappen rond een pedofiele deep state steeds meer aan populariteit wonnen.

Bij QAnon denkt u misschien in de eerste plaats aan de Verenigde Staten, maar ook in veel andere landen is de complottheorie populair, in het bijzonder in Nederland. Figuren als rapper Lange Frans, graancirkelspecialiste Janet Ossebaard, Sven Hulleman (Een oorlog reeds verloren, Café Weltschmerz), Wim Visscher, Hans Meyer en Wouter Raatgever (samen Wees de weerstand) en vooral Micha Kat verkondigen de complottheorie in de lage landen.

Als we even de link leggen met de bestorming van Capitool op 6 januari, dan zien we dat de bestorming openlijk werd aangekondigd op de kanalen van Nederlandse QAnon-aanhangers. Op 25 december al tweette Micha Kat: ‘Op 6-1 gaan miljoenen Amerikanen de gebouwen bestormen van de swamp -Bastille-style! It seems dat de takedown van de deep state moet komen van We the People.. Maar that’s what the USA is all about!’

Die mengeling van Nederlands en Engels is typisch voor Kat, maar laten we ons verder concentreren op wat hij inhoudelijk zegt. Op 28 december verkondigde hij dat oorspronkelijk de deep state – dat is dus de samenzwering van de satanistische elite die kinderen misbruiken en kinderbloed drinken – van plan was om het Witte Huis te bestormen op 6 januari, samen met Antifa, Black Lives Matter en delen van het leger.

Trump was hiervan op de hoogte en organiseerde als tegenzet een grote mobilisatie van ‘Patriots’ op dezelfde dag. Kat verduidelijkte nog dat er waarschijnlijk doden zouden vallen, en dat pedofielen, deep-staters en congresleden uit hun huis zouden worden gesleurd. Het Supreme Court zou in brand worden gestoken en het was waarschijnlijk dat er bij de elite zelfmoorden en vluchtpogingen zouden zijn. (Kat voegde eraan toe dat het wenselijk was dat ook in Nederland de Hoge Raad zou worden verwoest.)

Op 1 januari maakte Micha Kat opnieuw de vergelijking tussen de betoging van 6 januari en de bestorming van de Bastille in de Franse Revolutie. Het Congres werd expliciet als doelwit benoemd. Hij voegde eraan toe dat dit ook in Nederland moest gebeuren: ‘Ik zeg niet dat Rutte en De Jonge per se moeten worden opgehangen, maar ze moeten wel smeken om genade.’ Samen met zijn collega’s van Wees de weerstand maakte hij zich vrolijk over de rellen in Nederland op oudjaar. Micha zei expliciet dat hij dit zeer goed vond, en dat de politie hierbij hard aangepakt moest worden.

Op 6 januari volgde dan een rechtstreekse uitzending op het kanaal van Wees de weerstand – waar ook Micha Kat deel van uitmaakt – om het verloop van de evenementen live te kunnen volgen. Zoals u kan afleiden uit wat er eerder geschreven werd, bleef de bestorming ondanks het geweld en de doden onder de verwachtingen van onze QAnoners. Trump heeft zelfs – na eerst een tijdje te laten begaan – de betogers opgeroepen om naar huis te gaan. Terwijl die betogers net dachten in dienst van Trump te bestormen…

Als u dit leest kunt u uiteraard niet anders dan concluderen dat de veiligheidsdiensten zwaar gefaald hebben. Als tot in Nederland openlijk gesproken wordt van een gewelddadige bestorming van het Capitool op 6 januari, dan moest de FBI wel op de hoogte zijn (dat blijkt ook uit de laatste nieuwsberichten). Dus ofwel hebben de veiligheidsdiensten de situatie zwaar onderschat – en ik geef toe dat ik zelf ook moeite heb om het bovenstaande serieus te nemen – oftewel is er sprake van schuldig verzuim.

Maar laat ons even verder gaan vanuit het perspectief van de complottheoretici. Voor alles is een uitleg, ook al is het een onzinnige uitleg. Uiteraard werkte de politie volgens hen samen met Trump op de dag van de bestorming, een stelling die niet alleen door knettergekke complottheoretici wordt verdedigd. Ze openden de hekken en lieten de betogers naar binnen. De betoging was geïnfiltreerd door Antifa, zo beweerde Micha Kat, maar niet op de manier die u op het eerste zicht denkt.

In feite is Antifa al lang geïnfiltreerd door Patriots, verklaarde Kat, mensen die trouw zijn aan Trump. Trump heeft dus Antifa zelf gemanipuleerd om zijn doel te bereiken. Zo is Jake Angeli – de beroemde man met de horens, en we vernemen via Kat zelfs dat er camera’s in zijn horens verstopt zitten die alles registreren – zo’n Patriot die in Antifa actief is. In feite was die bestorming een dekmantel om de laptops van Mike Pence – de vicepresident van Trump die overgelopen is naar de pedofielen – en Nancy Pelosi – de democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden – te bemachtigen. Eens dat gebeurd was, en toen bleek dat Antifa te veel vernietigingen aanbracht in het Capitool, heeft Trump de operatie afgeblazen en iedereen opgeroepen om naar huis te gaan.

In feite is de operatie dus een gigantisch succes, aldus onze QAnoners. Nu zijn de laptops van Pence en Pelosi in de handen van Team Trump – vreemd dat geen enkel ander medium daarover bericht, maar QAnon is dan ook een schimmige wereld – en daar staat uiteraard heel wat compromitterende informatie op. Eens die informatie bekend zal worden, zullen er arrestaties van pedofielen komen en zal Trump als winnaar uit de bus komen. Kat en Wees de weestand sluiten hun uitzending van 7 januari af met de zekerheid dat Trump op 20 januari geïnaugureerd zal worden.

Sinds de bestorming blijven de Nederlandse QAnoners beweren dat het laatste oordeel en de overwinning van Trump nakende is. Op 12 januari tweette Micha Kat: ‘Breaking! 500.000 pedo-deep staters worden gearresteerd! Mark Rutte op weg naar zijn helikopter met Joris Demmink, Jan Wolter Wabeke, Frits Huffnagel en 4 kleine jongetjes!’ Waarop dit bericht gebaseerd is, is onduidelijk, maar het wordt uiteraard niet bevestigd in andere media. Kat voegde er wel een video aan toe van Wim Visscher waarin deze uit de doeken deed wat de komende dagen zou gebeuren in de VS: nog een aantal dagen algemene chaos en uiteindelijk de overwinning van Trump.

Laten we even inzoomen op één van de figuren die Kat opsomt in zijn tweet: Joris Demmink. Daar ligt de bron van Micha Kats obsessie met pedofielen. Demmink was jarenlang secretaris-generaal van het Nederlandse ministerie van Justitie. Zijn partner was een pornoacteur die in films speelde waarin niet alle acteurs meerderjarig leken, en dat maakte ook hem verdacht. Bovendien bleek hij tijdens buitenlandse reizen seksclubs te bezoeken of naar bed te gaan met jongens ‘waarvan hij niet altijd op voorhand de leeftijd vroeg’, volgens zijn eigen bekentenissen.

De zaak-Demmink laaide destijds hoog op in Nederland. Er werd een hoop aandacht aan besteed in de pers, er werden parlementaire vragen over gesteld, er werden klachten neergelegd… Er werd door verschillende instanties onderzoeken ingesteld, maar nergens konden strafbare feiten vastgesteld worden. Het gerechtshof van Arnhem-Leeuwaarden oordeelde in 2017 dat het onderzoek ‘overtuigend [heeft] aangetoond dat er ten aanzien van de gerezen verdenkingen slechts sprake is van speculaties en veronderstellingen’. En zo deden nog andere onderzoeken daarvoor.

Micha Kat – oorspronkelijk een journalist die ooit nog als freelancer schreef voor het NRC Handelsblad – had zich in het dossier vastgebeten en heeft zich nooit kunnen neerleggen bij het stopzetten van de onderzoeken naar Demmink. Vanuit zijn overtuiging dat Demmink wel degelijk een pedofiel is, is het geen grote stap meer om te concluderen dat er een samenzwering was van politiek en gerecht om de pedofiel te beschermen. De volgende stap is dan om te denken dat veel hoogstaande politici en rechters zelf pedofielen zijn, en zo zijn we al aardig op weg naar de complottheorieën die Kat nu verspreidt.

Op een paar dagen van de inauguratie van Joe Biden is het spannend wat er nog gaat gebeuren. Om te beginnen zijn er weer geruchten rond gewelddadige aanvallen van Trumpaanhangers op lokale en federale overheidsgebouwen in de VS. Anderzijds is het ook de vraag hoe de QAnoners hun theorieën zullen aanpassen als blijkt dat Trump wel degelijk zijn plaats zal afstaan aan Biden. De QAnon theorie heeft al bewezen flexibel te zijn en gewoon verder te bestaan als zijn voorspellingen niet uitkomen. Dit zal ongetwijfeld ook nu het geval zijn, de vraag is enkel welke draai het zal nemen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Het Nederlandse (extreem)rechts ‘hoofdlijnenakkoord’

Een half jaar na de verkiezingen hebben de vier (extreem)rechtse onderhandelende partijen in Nederland een akkoord bereikt, een ‘hoofdlijnenakkoord’. Daarmee zijn er we er nog niet. Nu is een…

Print Friendly, PDF & Email

Nederland: Reportages uit een land op drift’

De uitslag van de verkiezingen van 22/11/2023 in Nederland heeft velen verbaasd. Grote winnaar Geert Wilders inbegrepen. Het regent sindsdien analyses van het hoe en het waarom zoveel Nederlanders…

Print Friendly, PDF & Email

Monsterzege van anti-moslimpartij PVV bij de verkiezingen in Nederland

De stand van Nederland  Eerst de context uit de doeken doen, daarna de verkiezingsuitslagen duiden. Nederland is de afgelopen dertien jaar geregeerd door de liberale VVD van Mark Rutte,…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Europees uiterst-rechts in grote herschikking

“Ik wil samenwerken met Meloni” (Ursula) Marine Le Pen breekt nu uitdrukkelijk met het Duitse AfD, terwijl ze in Madrid deelnam aan een extreem-rechtse top georganiseerd door het zeer…

Print Friendly, PDF & Email

70 ton militaire goederen via Bierset naar Israël

België zal de Palestijnse staat niet erkennen, want “symboliek lost niks op, ik wil impact op het terrein”, aldus premier Decroo. “Het is vooral van belang de voorwaarden te…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email
Armoede uitgelegd aan mensen met geld

You May Also Like

×