INTERNATIONALE POLITIEK

De Marokkaanse koning Mohammed VI is nog steeds ‘notre ami le roi’

Jean-Pierre Tuquoi, ‘’Majesté, je dois beaucoup à votre père…’ France-Maroc, une affaire de famille’, Albin Michel, Parijs, 2006, 250 blz., 19,50 euro, ISBN 2-226-17087-1

In de herfst van 1990 barst in Parijs en in de Marokkaanse hoofdstad Rabat een politieke bom. De Marokkaanse monarch Hassan II en zijn minister van Binnenlandse Zaken en trouwste paleiswachter, Driss Basri, ontsteken in een koninklijke woede. Ze slagen er niet in de publicatie te verhinderen van het boek ‘Notre ami le roi’ van Gilles Perrault.

Het boek is één grote aanklacht tegen de wreedheid en de willekeur van Hassan II. Driss Basri, gaat persoonlijk naar Parijs om zijn Franse (socialistische) ambtgenoot Pierre Joxe er toe aan te zetten Perraults boek te verbieden. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Hubert Védrine weet dat een democratisch land als Frankrijk niet zo maar een boek uit de rekken kan halen. Ook al is het op vraag van een zeer bevriend staatshoofd als Hassan II. Het belet de socialistische excellentie niet om Perrault de mantel uit te vegen. Hij noemt ‘Notre ami le roi’ een “onverantwoord boek””.

Hassan II en Driss Basri hopen in laatste instantie dat zij op hun ultieme wapen kunnen rekenen om de publicatie tegen te houden: geld. Uitgever Antoine Gallimard en auteur Gilles Perrault worden door het Marokkaanse hof benaderd. De Marokkanen stellen hen voor om tegen betaling van 10 miljoen Franse frank de integrale oplage van het boek uit de handel te nemen en door de papiermolen te draaien. Beiden weigeren. Perraults boek halt in een mum van tijd – tot grote verrassing van zijn uitgever – 200.000 exemplaren.

Op 2 maart van dit jaar toont de huidige koning van Marokko

Laatste bijdrages

SYRIË: EEN MIDDELEEUWS OPBOD

De weg naar Damascus is lang. De apostel Paulus werd er van zijn paard gegooid. De kruisvaarders moesten eerst de oninneembaar  geachte stad Antiochië (vandaag Turks Antakya) belegeren –…

Komt er stabiliteit in Syrië na het verdwijnen van Assad?

Het regime van Bashar al-Assad is gevallen, maar daarmee is er nog geen eind gekomen aan de gevechten. Het land is nu opgedeeld in twee stukken. Met het vertrek…

Assad is geschiedenis

Het ene weekend Aleppo binnengewandeld, het weekend daarop Damascus ingenomen. Het regime van de familie Assad is na een halve eeuw in één week tijd opgedoekt. Bijna zonder slag…

Grenskolonialisme

You May Also Like

×