INTERNATIONALE POLITIEK

De keuzes van overzees ‘Frankrijk’

Image

De Franse Republiek strekt zich in haar grootheid uit tot het andere eind van de wereld. Daar, in Kanaky (Nieuw-Caledonië), is een voorstander van onafhankelijkheid, Emmanuel Tjibaou, tot lid van de Franse Assemblée gekozen. Zeven andere medestanders zitten in het “moederland” al enkele weken in de gevangenis.

Van de 577 leden van de Assemblée komen er 27 van buiten Europa – plus 11 die worden gekozen door Franse kiezers in het buitenland (10 van hen van Ensemble, de Macronie, één links).
Voor de eerste keer zitten er bij de overzeese ook twee leden van het uiterst-rechtse Rassemblement National: één gekozene (van de twee) op het eiland Mayotte, één op het eiland Réunion (beide in de Indische Oceaan, bij de Afrikaanse kust). Op Réunion is dat 1 van de 7 zetels; de rest gaat naar links: 1 PS, 5 voor La France insoumise (LFI).

Op Kanaky (Nieuw Caledonië) halen de kandidaten voor onafhankelijkheid 83.000 stemmen tegen 73.000voor de tegenstanders. Ensemble behoudt één zetel, de andere gaat dus naar Tjibaou, zoon van Jean-Marie Tjibaou, leider van het FLNKS (Front de libération nationale kanak et socialiste) die in 1989 werd vermoord.

In Polynesië (Tahiti…) hebben de voorstanders van onafhankelijkheid (Tavini) twee van hun drie zetels verloren. Bij de verkiezingen van 2022 hadden ze er drie gewonnen dankzij de verdeeldheid van de “autonomisten”, die deze keer weer verenigd waren.

Op Guadeloupe zijn twee kandidaten van het linkse Nouveau Front populaire NFP) herkozen, naast twee herkozen leden van het ‘centrum’ die in de vorige Assemblée deel uitmaakten van de fractie Liot (met regionalisten, overzeese gekozenen, enkele centrumrechtse leden). Het was Liot dat een motie van wantrouwen tegen de regering Borne indiende in verband met de pensioenwet. Op Martinique wint het linkse NFP de vier zetels. Onder hen één lid van de communistische PCF.

In Guyana zijn de twee door het NFP gesteunde kandidaten glansrijk herkozen.
Voor de volledigheid: Op Saint-Bartélémy et Saint-Martin is een lid van Modem (Ensemble) herkozen. Op Wallis-et-Futuna is een rechtse afgevaardigde herkozen. Idem op Saint-Pierre-et-Miquelon.

Globaal kunnen wel 16 van deze 27 overzeese zetels bij links rekenen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Kanaky (Nieuw-Caledonië): oud-kolonialisme is terug

Kanaky (Nieuw Caledonië): het Frans kolonialisme in oude gewaden is terug. De Franse president Emmanuel Macron en zijn minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin hebben het vuur weer aan…

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw Caledonië : beetje warm en heel veel koud

Dat de Franse President Macron zelf voor een dagje afgereisd is naar Nieuw Caledonië, de kolonie in de Stille Oceaan, moet op zich al bewijzen hoe belangrijk dit moeilijke…

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw-Caledonië: Kolonisering in actie

Wat zou het anders zijn ? Een gebied bezetten en een ‘omvolking’ beginnen, dit is, het grondgebied bevolken met mensen uit je eigen land en zo de inheemse bevolking uitroeien…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×