INTERNATIONALE POLITIEK

De kernwapenvrije wereld van Obama

Image

De New York Times informeerde onlangs de VS burgers dat de Obama administratie meer dan 1 biljoen dollar (“one trillion dollar” in het Amerikaans, nvda) voor de komende drie decennia wil investeren om het VS kernwapenarsenaal op te waarderen. Met dat frontpagina-artikel wil de krant vooral de politieke doelstellingen van de Amerikaanse kernwapenpolitiek en -strategie dienen en goedpraten.

Om het Amerikaans kernwapenbeleid te rechtvaardigen schrijft de krant dat in de omstandigheden dat Rusland op oorlogspad is, China zijn territoriale aanspraken in de Zuid-Chinese Zee onderstreept, en Pakistan aan de uitbreiding van zijn kernwapenarsenaal werkt, het moeilijke tijden zijn voor de ontwapeningsretoriek van president Obama.

Er wordt in alle toonaarden gezwegen over de eigen inbreng in de escalatie. Geen woord over het feit dat de VS en de EU een rechtse staatsgreep in Kiev organiseerden en Rusland een ganse reeks sancties oplegden, of dat ze een dreigende militaire opbouw realiseren tegen Rusland en Iran. De VS en haar hulpvaardige Europese vazallen zijn hier in werkelijkheid de verborgen agressors. Gelijktijdig ontplooit en versterkt de VS haar militaire aanwezigheid in Azië en moedigt men het hermilitariseren van Japan aan. Deze confrontaties kunnen leiden tot een mogelijk open conflict en verhogen het gevaar voor een kernwapenoorlog.

Bovendien zijn er waarnemers die niet twijfelen dat in de conflicten met Iran, Syrië en een ganse reeks andere kleine staten, de militaireplannenmakers van het Pentagon rekening houden met het eventueel inzetten van kernwapens. De VS is het enige land dat ooit atoomwapens heeft gebruikt, met name tijdens de tweede wereldoorlog tegen de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.

De opwaardering en vernieuwing van het bestaande kernwapenpotentieel met efficiëntere draagraketten vormt een vast bestanddeel van het Amerikaanse defensieprogramma voor de volgende decennia. De VS beoogt openlijk haar militaire superioriteit kracht bij te zetten. Het Witte Huis kondigde reeds in augustus aan dat ze het budget voor het kernwapenprogramma wil optrekken voor de komende jaren. Het Congressional Budget Office, schat dat het kernwapenprogramma van de Obama administratie 355 miljard dollar voor de komende tien jaar zal kosten. Obama’s bewering dat hij het aantal kernkoppen van de VS wil verminderen, is in feite volksbedrog. De VS wil de bestaande vervangen door kleinere met een grotere vernielingskracht en door verbeterde raketten. Bovendien wil men onbemande vliegtuigen, drones, met een kernlading kunnen uitrusten. Gelijktijdig zal men de opslagbasissen en onderzoekslaboratoria vernieuwen.

Volgens het ‘ Bulletin of Atomic Scientists’ heeft de VS naar schatting 4.650 inzetbare kernkoppen waarvan 2.120 momenteel op ballistische raketten gemonteerd zijn. Volgens de bepalingen van het nieuwe Start-verdrag ondertekend door Rusland en de VS, moet de Verenigde Staten zijn kernwapenarsenaal beperken tot 1.550 tegen 2018.

Toen Barack Obama in 2009 met de Nobel Vredesprijs bekroond werd, prees het vredesprijscomité hem voor zijn inzet voor een kernwapenvrije wereld. Tot onze grote ergernis is hier echter weinig van te bespeuren. In tegendeel moeten we vaststellen dat de VS president de modernisering van het Amerikaanse kernwapenarsenaal voorrang geeft. Zijn toespraak tijdens de uitreikingsceremonie was loutere huichelarij en volksbedrog.

De Obama administratie maakt het in het’ Nuclear Posture Review’ (NPR) van 2010 zeer duidelijk dat de VS zich het recht voorbehoud van een first strike tegen andere kernwapenlanden – Rusland, China – of tegen landen waarvan Washington veronderstelt dat ze het Non Proliferatie Verdrag schenden – Iran. De Amerikaanse vermoedens, beweringen en beschuldigingen zijn in de voorbije decennia echter grote leugens gebleken met catastrofale gevolgen. Ook eigent Washington zich het recht toe om desnoods kernwapens in te zetten tegen landen die chemische wapens ontplooien. Deze NPR heeft Amerika het recht gegeven om kernwapens in te zetten voor het vrijwaren en verdedigen van Amerikaanse belangen en deze van haar partners.

Het Amerikaans National Security Complex controleert acht inplantingen in de VS, van de Lawrence Livermore National Laboratory in Californië tot de Savanah River State Side in Zuid-Carolina. Het telt meer dan 40.000 werknemers, 26 van de installaties zijn opgewaardeerd en 36 andere komen in aanmerking voor opwaardering. Er is een opwaarderingsproject van 550 miljoen dollar in 2012 van het Y12 National Security Complex in Oak Ridge, Tenessee, een belangrijke producent van verrijkte uraniumbrandstof voor kernbommen. De kostprijs voor een nieuw Y-12 is ondertussen opgelopen van 6,5 naar 19 miljard dollar.

De jongste bijstelling in de kostprijsberekening voor de National Security Campus, dat in 2012 in de omgeving van Kansas City, Missouri, is gebouwd, spreekt nu van 700 miljoen dollar. In deze inplanting wil men verouderde kernkoppen en bommen uit de jaren 1970 renoveren voor de bewapening van de 14 Ohio Class – onderzeeboten. Iedere onderzeeër kan bewapend worden met 24 nucleaire ballistische raketten. De kosten voor deze moderniseringsprojecten van de oude kernwapens worden op biljoenen dollar geschat. De Obama administratie gaf het Pentagon de opdracht om plannen uit te werken voor het aanschaffen van 12 nieuwe onderzeeërs en 400 nieuwe of opgewaardeerde kruisraketten te land.

In een vrijgegeven januari rapport van het James Martin Center For Nonproliferation Studies (CNS) onder het hoofdstuk ‘ The Trillion Dollar Nuclear Triad’ kan men lezen dat de Obama administratie van plan is om tenminste 100 miljard dollar te spenderen voor 100 nieuwe langeafstandsbommenwerpers en 30 tot 40 miljard voor kernbommen en kruisraketten. Volgens het rapport is de schatting van 1 biljoen dollar voor het door de Obama opgestelde bewapeningsprogramma voor de komende decennia nog erg voorzichtig. De praktijk heeft aangetoond dat de uiteindelijke kostprijs voor de bestelde wapentuigen door de band 50 procent duurder zijn dan aanvankelijk gedacht.

Bron: US  plans to invest $1trillion in nuclear weapons arsenal – Niles Williamson     

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Midden-Oosten draagt escalerende gevolgen van Gaza-oorlog

Het aanhoudende Israëlisch geweld tegen Gaza zorgt voor heel wat militaire en economische ‘nevenschade’ met groeiend gevaar op escalatie. Op de acties van de Ansar Allah-rebellen (bekend als de…

Print Friendly, PDF & Email

Is de VSA op weg naar de dictatuur van een minderheid?

Het ziet er alsmaar meer naar uit dat Donald Trump zijn slag zal thuishalen terwijl de zgn. Amerikaanse democratie wankelt. Dat stellen de Harvard-politicologen Steven Levitsky en Daniel Ziblatt…

Print Friendly, PDF & Email

Gaza: de ondergang van het internationaal rechtssysteem?

Zijn we getuige van een trieste primeur in de geschiedenis en de definitieve teloorgang van het internationaal rechtssysteem? Voor de ogen van de camera’s rollen de beelden van oorlogsmisdaden…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Val van cruciale grensstad is vernederende nederlaag voor het militair regime van Myanmar

Operatie 1027 heeft in Myanmar voor een kentering gezorgd. Sinds oktober 2023 heeft de opmars van de anti-junta-coalitie van het Arakan-leger (of AA, een voornamelijk Rakhine-groep), het Myanmar National…

Print Friendly, PDF & Email

Angst en beven van Teheran tot Tel Aviv: de opera.

Driehonderd drones of meer, plus een niet gespecifieerd aantal ballistische missielen (maar van de tragere soort, gemakkelijker op te sporen dan de supersonische raketten die Iran ook heeft) die…

Print Friendly, PDF & Email

Met zijn militaire aanval op Israël, speelt Iran Netanyahu in de kaart

Zaterdagavond laat lanceerde Iran een luchtaanval op militaire faciliteiten in Israël – de eerste rechtstreekse Iraanse aanval op Israëlische bodem ooit. De actie zat er al een tijdje aan…

Print Friendly, PDF & Email
De trein naar het Imperium.

You May Also Like

×