INTERNATIONALE POLITIEK

De Holodomor van Gaza

Image
De harde overlevingsstrijd in Rafah (who)

In verscheidene landen is na de Russische inval in Oekraïne, de Holodomor als genocide gebrandmerkt. In België deed het federaal parlement dat in maart vorig jaar, tegen het advies van academici – historici en juristen – in, die deze etikettering grondig betwistten.

De Holodomor kostte in 1932-1933 het leven aan miljoenen mensen in de Sovjet-Unie, en vooral dan in Oekraïne. Dat gebeurde tijdens Stalins grootscheepse collectivisering van de landbouw, waarbij de koelakken – zelfstandige boeren – in de weg liepen. Wat momenteel in Gaza gebeurt roept herinneringen op aan die periode. In Gaza maakt die uithongering deel uit vaneen beleid van genocide.

Was de Holodomor een genocide? Die was niet alleen tegen Oekraïense ‘rijke’ boeren gericht, maar tegen de koelakken in het algemeen. In Oekraïne waren die erg talrijk. Uit andere feiten bleek later wel dat Stalin naast de koelakken ook de Oekraïense cultuur wou uitroeien.

Leegmaken

De Israëlische hongerpolitiek in Gaza maakt alleszins deel uit van een groter plan, Gaza leegmaken van Palestijnen. Nadat men vijf maanden dagelijks de doden van bombardementen en beschietingen optelde tot boven de 30.000, telt men nu ook dagelijks de doden van honger en besmettelijke ziekten, in grote mate kleine kinderen. Bovenop blijven de bommen wel vallen en blijft men op Palestijnen schieten, ook als ze voedsel willen ophalen. Zoals op 29 februari in Gaza waar Israëlische militairen schotenb op mensen in een rij voor voedselbedeling, 118 doden.

Toch blijven diverse zenderts dat nog altijd de oorlog tussen Israël en Hamas noemen. Israël beweert 13.000 strijders van Hamas te hebben gedood. Het aantal doden ligt op iets meer dan 30.000, van wie ca 70 percent vrouwen en kinderen. Blijven dus 9.000 mannen in strijdbare leeftijd over – onder wie honderden mensen uit de medische dienst, bijna 100 journalisten, evenveel professoren uit de twaalf allemaal verwoeste universiteiten, en nog enkele duizenden ongewapende mannen.

Het gaat Netanyahu en de uiterst-rechtse klieken die Israël en het zionisme momenteel domineren, niet om Hamas. Het gaat hen om alle Palestijnen, die moeten gewoon weg uit Groot-Israël, 75jaar geleden nog Palestina. Het einddoel van deze oorlog is dat Palestijnen uit Gaza die willen overleven, naar de Sinai vluchten en dat er in Gaza zo weinig mogelijk Palestijnen overblijven.

Waarna dan de volgende stap komt: de westelijke Jordaanoever ook leegmaken van Palestijnen.

Sancties?

Is er tegenover deze grondige etnische zuivering; ook maar ergens sprake van ernstige sancties? Hoe cynisch en hypocriet is een Joe Biden, president van de VS, die voedselhulp dropt terwijl hij tegelijk de wapens voor de moordpartijen op hongerlijders levert. En de EU waarbinnen sommige toch het wel jammer vinden, maar die intussen het Israëlische leger blijven bevoorraden.

Terloops vermelden dat er ook uit de officiële Arabische wereld weinig sancties komen. Degenen die goede relaties hebben met Israël – de Emiraten, Egypte, Marokko… – willen dat zo houden Als ze al kritiek uiten, is dat om tegemoet te komen aan hun interne publieke opinie die wel om de Palestijnen geeft.

Zie ook:

STANDPUNT VAN DE REDACTIE : Gaza, nu eindelijk sancties?

Relevant

Wat nu met de oorlogsmisdadigers

Het Internationaal Strafhof heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen drie mannen: Benjamin Netanyahu, premier van Israël, zijn onlangs ontslagen minister van Defensie Yoav Gallant. En Mohammed Deif, militair leider…

De wildeman in het Midden-Oosten 

Israëlische bommen en granaten hier en daar en overal.   Onderhandelingen zouden bezig zijn over een staakt-het-vuren in Gaza, waar de Palestijnse dodentol nu is opgelopen tot 43.972 zegge over…

Amsterdam, een Holocaust?

Ik probeer te begrijpen. Het is volkomen logisch dat er geweld uitbrak in Amsterdam. Van Amsterdammers: voor wie nog maar een beetje inleefvermorgen heeft, staat de Israëlische vlag symbool…

Laatste bijdrages

Bayrou, dan toch

Het zou geen verrassing mogen zijn, en toch: François Bayrou heeft eindelijk een van zijn twee dromen gerealiseerd, hij is premier van Frankrijk. De andere droom: president. Maar voorlopig…

SYRIË: EEN MIDDELEEUWS OPBOD

De weg naar Damascus is lang. De apostel Paulus werd er van zijn paard gegooid. De kruisvaarders moesten eerst de oninneembaar  geachte stad Antiochië (vandaag Turks Antakya) belegeren –…

Komt er stabiliteit in Syrië na het verdwijnen van Assad?

Het regime van Bashar al-Assad is gevallen, maar daarmee is er nog geen eind gekomen aan de gevechten. Het land is nu opgedeeld in twee stukken. Met het vertrek…

Grenskolonialisme

You May Also Like

×