De harem op de Bahama’s

Het gaat niet goed met de cryptomunten momenteel, dat wist U vast al. De bitcoin die enkele maanden geleden nog op 60.000 US$ stond, is nu nog nauwelijks 15.000 US$ waard. Het laatste debacle is vooral te wijten aan het schandaal op de Bahama’s en het erg boeiende verhaal rond FTX, de bankroet gegane cryptobeurs van Sam Bankman-Fried.

Beetje bij beetje komt het nieuws vrij en komen we iets te weten over hoe het er aan toeging in die mooie penthouse. Er wordt bevestigd dat die jongens en dat ene meisje het wel heel erg bruin bakten.

Cryptowaanzin

Centraal in hele schandaal staat SBF, Sam Bankman Fried die samen met een clubje van vrienden en vanuit een penthouse op de Bahamas (kostprijs: een slordige 40 miljoen US$) een beurs voor cryptomunten leidde (FTX ofte Future Exchange) én zijn eigen Alameda Research. Met dat laatste is het begonnen, het deed aan trading in cryptomunten, bitcoins b.v. tussen Japan en de VS. Er wordt dan gegokt op minimaal kleine koersverschillen om reusachtig grote winsten te boeken. Er werd ook gehandeld in NTF’s (non tangible tokens). Op minder dan vijf jaar tijd haalde SBF tientallen miljarden US$ binnen!

Mee in die ‘closed loop’ van het penthouse zaten Gary Wang, studievriend van op MIT (Massachusetts Institute for Technology),  Nishad Sing en Dan Friedberg.  Gary Wang was medestichter van FTX en werkte eerder voor Sequoia Capital. Dan Friedberg was eerder betrokken bij een fraude met digitale poker. Enige vrouw in het gezelschap, maar niet onbelangrijk is Caroline Ellison, CEO van Alameda Research, wiens vader én moeder prof zijn aan het MIT. Vader en moeder van SBF zijn prof aan de beroemde Stanford Universiteit. SBF zelf studeerde aan het MIT.

Het was een ‘closed loop’ omdat iedereen perfect op de hoogte was van wat er gebeurde – illegaal overmaken van geld dat door klanten werd geïnvesteerd in FTX naar Alameda Research – maar was gebonden aan een soort zwijgplicht. De onderlinge verhoudingen in het groepje worden nu zedig omschreven als ‘poly-amoureus’, terwijl Caroline Ellison zelf van een ‘Chinese keizerlijke harem’ spreekt.

En zoals het hoort in een stressgevoelige omgeving, ze deelden met z’n allen één therapeut: George Lerner.

Groot motto van de club: het effectief altruïsme. Je moet veel winst maken zodat je ook veel kan geven. En inderdaad, de brede omgeving in de sjieke wijk van Nassau op de Bahama’s viel in de prijzen. Het personeel zelf, dat zelden zelf voor eten moest zorgen en al helemaal niet voor een dak boven het hoofd, maar ook de bredere gemeenschap voor wie altijd geld beschikbaar was.

Deep web

De jongens deden echter veel meer dan wat  spelen – ‘traden’ – met geld. De hele cryptowereld, en dat is al lang geweten, wordt vooral gebruikt voor het grootschalig witwassen van geld. Er wordt nu volop gewezen naar de totale ondoorzichtigheid van de algoritmen waarmee gewerkt wordt, maar dat is uiteraard helemaal niet nieuw.

Indien U niet echt begrijpt wat deze jongens exact deden, is dat volstrekt normaal. Want zij deden eigenlijk niets, behalve spelen met computers en zuiver speculatieve winsten boeken. Met de reële economie heeft dit volstrekt niets te maken. Er wordt reeds lang gepleit voor het reguleren van de hele sector, en SBF zelf was er een voorstander van.

Hoe kan het dat niemand ooit ernstig vragen heeft gesteld bij deze door en door misdadige handel? John Ray III, de advocaat die a rato van 1.300 US$ per uur nu als curator optreedt, is verbaasd om niet het minste spoor van enige boekhouding te vinden. Hoe begin  je dan aan het uitsorteren van het dichte web van tientallen vennootschappen die zowat dagelijks gesticht werden? Men schat dat er zo’n tien miljard frauduleus van FTX naar Alameda Research is overgemaakt, hoeveel miljarden echt verloren gingen voor de investeerders is nog geheel onduidelijk.

Men zoekt nu uit of er inderdaad ook een band te maken is met de voorzitter van de SEC, de beurswaakhond, Gary Gensler, eveneens prof aan MIT.

En mocht U ooit gehoord hebben van ‘Mind the Gap’, dat wordt geleid door Barbara Fried, moeder van SBF en bijzonder groot financier van de Democratische partij. De ouders van SBF hebben overigens voor zo’n 300 miljoen US$ eigendom gekocht op de Bahama’s.

Afijn, mocht iemand een formule zoeken om in record tijd miljardair te worden, onderzoek dit hele handeltje, het heeft uitstekend gewerkt.

Voor controle op de sector is het mogelijk te laat. Het is niet zeker of de cryptomunten dit schandaal zullen overleven.

Over hoe het hedendaags financieel kapitalisme werkt, zegt dit dossier alles. Hopelijk draaide die harem niet op úw geld.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 356 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook