De enige supermacht wil de enige blijven

Thomas Gounet,Boudewijn Deckers en Harpal Brar. Irak. De Inzet van de tweede Golfoorlog. (Marxistische studies, oktober-december 2002 – nr. 60). Uitgeverij EPO, Berchem-Antwerpen & Imast, Brussel, januari 2003. 148 blz. 7,50 euro.

De overgrote meerderheid van de mensen, zelfs in Europa, wil geen avontuur van cowboy Bush in Irak zonder de expliciete toelating van de Veiligheidsraad. In vele landen, zoals bv. Frankrijk, is de publieke opinie ook tegen oorlog mét toestemming van de Veiligheidsraad. Olie wordt in opiniepeilingen gezien als voornaamste reden waarom president Georges Bush zo gebrand is op gaan zaaien van dood en vernieling.

Over de evolutie van de petroleumindustrie levert Harpal Brar een verhelderend artikel. Maar er is wel wat meer aan de hand dan olie, zoals Thomas Gounet en Boudewijn Deckers in hun bijdragen omstandig uitleggen: de VS zijn sedert het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in december 1991 de enige supermacht ter wereld en zij willen dat zo houden in de 21ste eeuw. Dat betekent dat ze moeten voorkomen dat er nieuwe krachten opduiken die deze heerschappij zouden durven te betwisten: de Europese Unie, Japan, Rusland en vooral China. Eén drukkingsmiddel is Amerikaanse controle over de energiereserves in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. En Irak heeft nu eenmaal de tweede belangrijkste oliereserves na Saoedi-Arabië. En een oorlog tegen is tegelijk ook een precedent scheppen, iedereen tonen wat het kost als men zich niet neerlegt bij de Amerikaanse hegemonie.

(Uitpers, nr. 39, 4de jg., februari 2003)

Deel dit artikel

Andere boeken