INTERNATIONALE POLITIEK

De ‘dwangarbeid’ van Cubaanse dokters

Image

Het is wellicht sterker dan hem zelf. BZ-Minister Marco Rubio van de VS heeft nieuwe maatregelen uitgevaardigd tegen ‘overheidsambtenaren die Cubaanse dokters naar hun land halen’. Bedoeld zijn, in eerste instantie, landen van Midden-Amerika en Mexico. Die ambtenaren en hun familieleden zouden geen visum voor de VS meer kunnen krijgen.

Als men weet hoe druk het verkeer tussen al die landen en vooral Miami is, beseft men ook dat die maatregel hard kan aankomen en de humanitaire acties van Cuba in het gedrang kan brengen.

Cuba is reeds 60 jaar actief met het uitsturen van dokters naar landen en gebieden die er om vragen. Het eerste land was Algerije. Tijdens de COVID-crisis waren er 58 brigades actief in 42 landen. In totaal werd al in 165 regio’s of landen gewerkt.

Men schat dat zo’n 16 miljoen chirurgische ingrepen gebeurden en 3,3 miljoen oogoperaties in het kader van ‘Operación Milagro’. Dat zijn mensen die nog leven, mensen die weer kunnen zien.

Het klopt ook dat dit werk een belangrijke inkomstenbron voor het land is, omdat de dokters niet het volledige bedrag ontvangen van het land waarin ze werken. Ook ondernemingen uit het Noorden die ‘ontwikkelingsprojecten’ uitvoeren in het Zuiden verdienen daar goed geld aan. Wat is het verschil?

Daaruit besluiten dat het om ‘dwangarbeid’ zou gaan, is wel heel erg bij het haar getrokken.

Met ideologische argumenten kan je helaas alles bewijzen. Marco Rubio wil het land (de oppositie) helpen om zich te bevrijden. Doordat veel dokters in het buitenland werken, krijgen de Cubanen zelf niet de zorg die ze verdienen en nodig hebben. De VS verdedigen altijd de mensenrechten en het arbeidsrecht. Sic.

De Mexicaanse Presidente Claudia Sheinbaum reageerde al. Dit is helemaal geen dwangarbeid, zo zei ze. Op het platteland zijn er te weinig dokters omdat er tijdens het neoliberalisme te weinig zijn opgeleid en omdat veel dokters liever in de stad werken. Er werd in alle legaliteit een contract afgesloten met Cuba en dat wordt gerespecteerd. Er zijn zo’n duizend Cubaanse artsen actief in Mexico.

Relevant

Cuba: een chirurgisch embargo

Het wordt voortdurend gezegd: met Marco Rubio op Buitenlandse Zaken in de VS wordt het nóg veel moeilijker voor Cuba. Maar hoe? Hoe werkt zo’n embargo en hoe wordt…

Cuba in de klauwen van een aasgierfonds

Het verhaal begint in de jaren ’80 van vorige eeuw. De Nationale Bank van Cuba gaat voor 78 miljoen Dollar een schuld aan bij Crédit Lyonnais en Instituto Bancario…

“Vrijhandel” en protectionisme

In februari 2023 vaardigde de Mexicaanse President Lopez Obrador een decreet uit om de import van transgene maïs in Mexico te verbieden. Maïs is, zoals algemeen geweten, de basis…

EINDELIJK?

You May Also Like

×