INTERNATIONALE POLITIEK

De bibber van Guaidó

Image

Wat we al wisten van VS-President Trump wordt eens te meer bevestigd: hij houdt niet van watjes. Hij wil sterke mannen. Vandaar zijn bewondering voor Poetin en Xi Ping, voor Kim Yong-Un en ja, ook voor Nicolás Maduro.
In zijn boek dat deze week het doen en laten van Trump uit de doeken doet, schrijft John Bolton dat Trump al één dag na de erkenning van Juan Guaidó als interimpresident van Venezuela, spijt had van zijn beslissing. ‘Ik had mét hem en zonder hem kunnen leven’, zo zou hij recent hebben gezegd, ‘maar ik was zeer erg tegen wat er in Venezuela aan het gebeuren was’. Kortom, Trump schuift hem nu aan de kant en liet weten best een goed gesprek met Maduro te willen hebben. En Maduro antwoordde dat hij dat ook wel zag zitten.
Of het ooit zo ver komt is afwachten. Zeker is dat de vijftig landen die Guaidó hebben erkend, nu wel met de vingers in de neus zitten. En Juan Guaidó vindt dit niet leuk.
Het klopt natuurlijk dat hij de beloften niet heeft weten in te lossen. Hij is er niet in geslaagd, ondanks diverse pogingen, om de stoel van Maduro te bezetten. Ook binnen de oppositie in Venezuela is zijn ster erg getaand.

Goud

Wat allemaal niet betekent dat het goed gaat in Venezuela. Met COVID valt het wel mee. Kwatongen beweren dat dit te danken is aan het gebrek aan benzine in het land en de Venezolanen zich hoe dan ook niet kunnen verplaatsen.
De benzinecrisis heeft Maduro ‘opgelost’ door Iraanse olie in te voeren. Vijf schepen kwamen in totaal anderhalf miljoen vaten leveren, en de Iraanse ingenieurs zijn nu aan het werk in de raffinaderijen. Die draaien momenteel op een goede 10 % van hun potentieel, door een gebrek aan onderhoud en investeringen.
Om te vermijden dat er bij vluchten tussen Caracas en Teheran  een tussenlanding moet worden gemaakt, kocht Maduro een grote Airbus. Het risico op vervellende inspecties onderweg kan zo vermeden worden.
Inspecties of arrestaties. Afgelopen week werd Alex Saab opgepakt in de Kaapverdische eilanden. Deze Colombiaanse zakenman wordt gezien als de zetbaas van Maduro die al de zakelijke belangen van Venezuela regelt. De man heeft dus behoorlijk veel informatie waar de V.S. erg naar uitkijken. Maar de uitlevering aan de V.S. loopt niet zo vlot, wegens onduidelijkheden in de uitleveringsverdragen.
Drie Mexicaanse zakenlui werden inmiddels gesanctioneerd omdat ze zaken deden met Venezuela. Gewoontegetrouw werden hun tegoeden in de V.S. geblokkeerd.
Hoe dan ook is Maduro kort bij kas. Venezuela heeft nog voor 1,8 miljard US$ goud liggen in de kluizen van de Bank of England, maar die worden niet vrijgegeven. De gouverneur van de Bank twijfelt eraan of Maduro wel de legitieme vertegenwoordiger van de Venezolaanse Staat kan zijn. Wie weet dat de draai van Trump hier verandering kan in brengen.

Mensenrechten

En ondertussen is er alweer een nieuw verslag, van het R.F. Kennedy Centrum voor Mensenrechten dit keer, dat gewag maakt van verdwijningen. Tussen 2018 en 2019 zouden niet minder dan 700 mensen zijn verdwenen, veel onder hen militairen in wie het vertrouwen weg was. Zowat alle overheidsdiensten zijn er bij betrokken, volgens dit rapport.
En de vluchtelingen, zij kwamen terug. De baantjes waarmee ze zichzelf in leven hielden zijn met de COVID-crisis verdwenen. De buurlanden zagen hen graag komen, maar zien hen nog liever vertrekken. In eerste instantie voorzag Maduro bussen die hen aan de Colombiaanse grens gingen afhalen, maar ook dat wordt inmiddels wat lastig. Neen, het goede leven in Venezuela is nog niet terug.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Venezuela: steeds méér democratie!

Op 28 juli, de verjaardag van Hugo Chavez, houdt Venezuela Presidentsverkiezingen.Toen dit enkele weken geleden bekend werd gemaakt, was er nog geen enkele kandidaat. Dat is inmiddels veranderd. Nauwelijks…

Print Friendly, PDF & Email

Venezuela : Verkiezingen, maar met wie ?

Het werd deze week bekend gemaakt. Op 28 juli, geboortedag van Hugo Chavez, houdt Venezuela Presidentsverkiezingen. Kandidaten kunnen zich melden tussen 21 en 25 maart, de campagne zal 21…

Print Friendly, PDF & Email

Venezuela: rumble in de jungle

Letterlijk. De President van buurland Guyana, Ifraan Ali, stond aan de grens om de vlag van zijn land te hijsen. Separatistische inheemsen kwamen af met een Venezolaanse vlag. En…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Macronie zet links een neus

De vier partijen van het Nouveau Frot populaire (NFP) waren het dan toch eens geraakt over een gezamenlijke kandidaat voor het voorzitterschap van de Nationale Assemblée. Als grootste blok…

Print Friendly, PDF & Email

Ursula of de chaos

Als de herverkiezing van Ursula von der Leyen voor een tweede mandaat als Voorzitster van de Europese Commissie iets geleerd heeft, dan is het wel dat de verdeeldheid en…

Print Friendly, PDF & Email

Aura Lolita Chávez na zeven jaar ballingschap terug in Guatemala

  Sommige politieke ballingen hebben genoeg vertrouwen gekregen in de regering van de sociaaldemocratische president Bernardo Arévalo om terug te keren. Een onder hen is Lolita Chávez.  Verzet Op…

Print Friendly, PDF & Email
De oorlog in Oekraïne en de Euraziatische wereldorde.

You May Also Like

×