Begin van de zomer, hoogseizoen voor topontmoetingen, reële en virtuele. Top EU, G7, Navo en tussendoor (minder opgemerkt door “mainstream-media”) de BRICS. Het samenwerkingsverband tussen China, India, Rusland, Brazilië, Zuid-Afrika. Een lovenswaardige onderneming tegen de tanende hegemonie van het door de VS gedomineerde ‘Westen’. Maar zeker geen alternatief.
Xi-Poetin
Op de jonge visuele conferenties heeft vooral de Chinese president X i Jinping beklemtoond hoe belangrijk die samenwerking van de Brics is om de Koude Oorlogsmentaliteit en de blokconfrontaties tegen te gaan. (https://www.uitpers.be/xi-jinping-roept-brics-landen-op-tot-open-en-inclusieve-samenwerking/) Hij werd daarin volmondig bijgetreden door de Russische president Vladimir Poetin. Xi gaf terloops een sneer naar groeperingen als de Quad, met de VS, Japan, Australië en India.
India? Dat nochtans ook een van de grote Brics-landen is. De Indiase premier Narendra Modi hield zich dan ook veel meer op de vlakte. Hij deelt wel de kritiek op het westers beleid van sancties waarmee vooral Europa zichzelf in de voet heeft geschoten en dat inderdaad zeer nefast is voor een groot deel van de wereld – niet voor de VS en Rusland die er hun voordeel mee doen.
India deelt wel de anti-democratische opinies van China en Rusland. Modi is steeds harder bezig om het lekenkarakter van India af te bouwen. Hij heeft in de EU dezelfde vrienden als Poetin, namelijk uiterst-rechts. Maar een as China-Rusland ziet India toch niet zitten. En dat is waarvoor Xi en Poetin onder meer de Brics gebruiken.
Nee, bedankt
Een as Rusland-China is al langer in de maak, er zijn diverse akkoorden zoals het Shanghai Samenwerkingsverband waar ook de meeste staten uit Centraal-Azië zijn bij aangesloten. Centraal-Azië, waar Moskou en Peking wel elkaars rivalen zijn. Ze zitten ook op dezelfde “ethische” lijn, die van Dmitri Medvedev, bij gelegenheid Poetins plaatsvervanger, die onlangs zei al die gedegenereerden uit het Westen te haten… Xi en Peking als moraalridders. Maar vooral het feit dat beide dezelfde grootste vijand hebben, de VS, smeedt die sterke ‘vriendschappelijke banden’ – die Poetin net voor zijn agressie in Oekraïne kwam bevestigen.
Is het dit genootschap dat de wereld stabiliteit, vrede en welvaart moet brengen? Een deelnemer die aan een brutale agressie bezig is, een ander die er een (Taiwan) voorbereidt. En intussen in Hongkong illustreert wat het vindt van de talrijke persoonlijke vrijheden en democratische rechten, waaronder syndicale, waar de arbeidersbeweging internationaal voor opkomt.