INTERNATIONALE POLITIEK

Cyprus kwistig met paspoorten

Image
Mykola Zlotsjevski, een van de vele rijken onder Cyjprische bescherming. (wikipedia.com/Svetlana Pashko)

Cyprus is gul met de verkoop van zijn staatsburgerschap. Gul, niet dat ze goedkoop zijn, maar wie zeer rijk is en voldoende betaalt, kan staatsburger worden van deze EU-lidstaat. Ongeacht eventuele problemen met de justitie elders. Cyprus heeft die reputatie al langer, maar een onderzoek van een ploeg van Al Jazeera brengt details over deze handel.

Mykola Zlotsjevski, een van de vele rijken onder Cyjprische bescherming. (wikipedia.com/Svetlana Pashko)

Het gaat om recente aankopen van paspoorten, tussen eind 2017 en eind 2019. De koper investeert voor minimum 2,2 miljoen euro. Onder de kopers vooral politici en zakenlieden met het etiket “Politically Exposed Persons” – Personen die een politiek risico lopen, meestal een eufemisme voor personen beschuldigd van corruptie. De ploeg van Al Jazeera stelde ook vast dat er onder de “nieuwe Cyprioten” verscheidene misdadigers zitten.

Enkele namen op de lijst: Mir Rahman Rahmani, voorzitter van de kamer van volksvertegenwoordigers van Afghanistan die een paspoort kocht voor hemzelf, vrouw en drie kinderen. Hij kocht meteen ook het staatsburgerschap van St.Kitts and Nevis, een staatje in de Caribische Zee dat eveneens goed geld verdient met de verkoop van paspoorten. Rahmani, een gewezen generaal, maakte fortuin met contracten voor transport en brandstof met het VS-leger.

Fortuin beveiligen

Mensen als Rahmani zijn er vooral op uit hun fortuin veilig te stellen, aldus speurders. Dat wordt o.m. vermoed van “nieuwe Cyprioten” uit China, Oekraïne, Rusland, Vietnam, Saoedi-Arabië, de Emiraten….Het gaat bijna altijd om personen die met grote overheidsbedrijven en overheidscontracten hadden te maken. Sinds Cyprus in 2013 met het programma startte, hebben de aanvragers al voor 7 miljard euro geïnvesteerd. De meeste aanvragers uit de periode 2017-2019 komen uit Rusland (922), gevolgd door China (482), Oekraïne (100) en Libanon (89).

Een van die Oekraïeners, de oligarch Mykola Zlotsjevski, baas van de energiefirma Burisma, wordt verdacht van corruptie en belangenvermenging toen hij als olie- en gasbaron ook minister van Milieu was. Het is de firma Burisma waarmee Hunter Biden, zoon van VS-presidentskandidaat Joe Biden, te maken had. Oekraïense nderzoekers verklaarden onlangs dat hij hen meer dan 5 miljoen euro aanbood om het onderzoek te laten vallen. Met zijn Cyprisch paspoort kan hij op beide oren slapen. Honderden andere zijn in hetzelfde geval.

Sinds kort heeft Cyprus de voorwaarden voor het verkrijgen van het staatsburgerschap onder EU-druk wel strenger gemaakt. Sinds vorig jaar heeft Cyprus ook een wet waardoor het paspoort kan worden ingetrokken, bij voorbeeld als het om personen gaat gezocht door Interpol. Volgens de Cyprische pers wordt daar geen vaart achtergezet.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Cyprus, een bevroren conflict

De Ledrastraat in Nicosia, hoofdstad van EU-lidstaat Cyprus, is een aangename drukke winkelwandelstraat, mooie winkels, terrasjes bij de vleet. Tot je ineens niet zomaar verder kunt, de straat is…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

EU na de verkiezingen

Wat gaat er gebeuren na de Europese verkiezingen? Wij weten het niet, maar dat belet ons niet te speculeren, de krant moet gevuld worden. Dat laatste doen we niet…

Print Friendly, PDF & Email

Democratie in nood

Europees Parlement heeft nood aan een grondige schoonmaak Veel zelfbewieroking en somber tandengeknars in het Europees Parlement, zowel bij de ontslagnemende MEPs als bij de promotiediensten. In 2019 zaten…

Print Friendly, PDF & Email

Europese Parlementsverkiezingen : allemaal verliezers

De Grieken hebben een eigenaardige relatie met Europa. Als je hen vraagt of ze er deel van uitmaken, zullen ze allemaal zeggen van wel. Maar als je een gesprek…

Print Friendly, PDF & Email
De voorgeschiedenis van de Zijderoute

You May Also Like

×