INTERNATIONALE POLITIEK

Cuba na Castro

Onder deze titel verscheen in Uitpers nr. 108, april 2009, een bespreking van het boek van Lode Delputte, Cuba na Castro, een eiland in omwenteling. De auteur stuurde onderstaande reactie op deze recensie.

Met betrekking tot de kritiek op mijn boek ‘Cuba na Castro’ – die vanuit mijn perspectief uiteraard niet minder gekleurd is dan de gekleurdheid die mij aangewreven wordt – had ik er graag op gewezen dat de recensente mijns inziens te snel over het stukje ‘racisme‘ is gegaan, althans, dat het haar kennelijk ontgaan is dat de Carlos Manuel Céspedes waarvan sprake uiteraard de 19de-eeuwse slavenbevrijder niet is, maar (zoals in mijn boek geschreven staat) een monseigneur (en bisschoppelijk vicaris) uit het 21ste-eeuwse Havana. Sinds de 19de eeuw heeft Cuba nu eenmaal heel veel Céspedes’en voortgebracht… Maw: anders dan Veerle Janssens schrijft ben ik daar niet “ronduit in de fout” gegaan. Kan u haar dat laten weten en eventueel ook laten rechtzetten?
Ik ben ook diegene niet die stelt dat de bewuste Céspedes een racist is, dat schrijft de Afro-Cubaanse dissident Manuel Cuesta Morua in een omstandig artikel dat enige tijd geleden in de dissidente pers verscheen. 

Lode Delputte

(Uitpers, nr. 110, 10de jg., juni 2009)

Laatste bijdrages

Waarom laait het geweld terug op in Syrië?

Een fors offensief van de Syrische gewapende oppositie doet de burgeroorlog die het land al 13 jaar in zijn greep heeft, terug oplaaien en brengt het conflict opnieuw onder…

Wat wil BRICS?

Sinds de 16de vergadering van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, Indië, China en Zuid-Afrika) in het Russische Kazan heeft deze groep een ietwat aparte plaats ingenomen als multilaterale organisatie. Het…

Argentinië. In gesprek met Atilio Boron

FM: Verkozenen van uiterst rechts zijn al lang geen uitzondering meer. Toch blijft het voor veel buitenstaanders moeilijk te begrijpen dat iemand als Javier Milei kon verkozen worden als…

Straatnamen: een brok geschiedenis

You May Also Like

×