INTERNATIONALE POLITIEK

Cuba na Castro

Onder deze titel verscheen in Uitpers nr. 108, april 2009, een bespreking van het boek van Lode Delputte, Cuba na Castro, een eiland in omwenteling. De auteur stuurde onderstaande reactie op deze recensie.

Met betrekking tot de kritiek op mijn boek ‘Cuba na Castro’ – die vanuit mijn perspectief uiteraard niet minder gekleurd is dan de gekleurdheid die mij aangewreven wordt – had ik er graag op gewezen dat de recensente mijns inziens te snel over het stukje ‘racisme‘ is gegaan, althans, dat het haar kennelijk ontgaan is dat de Carlos Manuel Céspedes waarvan sprake uiteraard de 19de-eeuwse slavenbevrijder niet is, maar (zoals in mijn boek geschreven staat) een monseigneur (en bisschoppelijk vicaris) uit het 21ste-eeuwse Havana. Sinds de 19de eeuw heeft Cuba nu eenmaal heel veel Céspedes’en voortgebracht… Maw: anders dan Veerle Janssens schrijft ben ik daar niet “ronduit in de fout” gegaan. Kan u haar dat laten weten en eventueel ook laten rechtzetten?
Ik ben ook diegene niet die stelt dat de bewuste Céspedes een racist is, dat schrijft de Afro-Cubaanse dissident Manuel Cuesta Morua in een omstandig artikel dat enige tijd geleden in de dissidente pers verscheen. 

Lode Delputte

(Uitpers, nr. 110, 10de jg., juni 2009)

Laatste bijdrages

Servische president Vucic in het nauw

De president van Servië, Aleksandar Vucic, krijgt het na vier maanden aanzwellend protest steeds warmer. Een betoging van honderdduizenden mensen (107.000officeel, 325.000 volgens organisatoren) vorige zaterdag in Belgrado, toont…

Duterte in Den Haag

Inmiddels Marcos op de Filippijnen In 2017 plaatste een groep Filipijnse socialisten tientallen slippers op straat in Manilla. Achtergelaten op de openbare weg vormden de tsinelas, het schoeisel van…

VS. Exceptionalisme onder druk? 

De Verenigde Staten bekleden een uitzonderlijke positie in de kapitalistische wereld, dikwijls aangeduid met de term ‘exceptionalisme’. In het kort komt het erop neer dat de VS veruit de…

De impact van de digitale revolutie op cultuur en communicatie

You May Also Like

×