9 September 2020

Crisis bij Ciudadanos

Het draait vierkant bij de Spaanse partij Ciudadanos. Deze als centrum-liberale bedoelde ‘burgerpartij’ is de jongste tijd zodanig naar rechts opgeschoven, dat het talrijke kopstukken te veel wordt. Toni Roldan, die naam kreeg als haar woordvoerder en verantwoordelijke voor het politiek programma, stapt boos op. “Niet ik ben veranderd, wel de partij”, aldus Roldan. Voornaamste reden: de samenwerking met de fascistische Vox.
Ciudadanos zit in het Europarlement in de liberale fractie, tot voor kort geleid door Guy Verhofstadt. De leider van de Ciudadanos-groep in dat parlement, Luis Garicano, neemt ook afstand van de partijlijn, net als diverse regionale verantwoordelijken. Francesc de Carrera, een van de oprichters, bestempelt partijleider Albert Rivera als een “wispelturige knaap.”

Vox

De critici vinden dat Ciudadanos nu als centrumpartij moet samenwerken met de socialistische PSOE van Pedro Sanchez die op zoek is naar een parlementaire meerderheid. Rivera heeft die critici de raad gegeven een eigen partij op te richten, want hij wil in geen geval met de socialisten samenwerken. Want die heulen volgens hem samen met de Catalaanse separatisten. Dus liever met Vox om in steden en regio’s, zoals in Madrid, rechtse meerderheden te vormen.
Totnogtoe gebeurde dat met “gedoogsteun” van Vox, zoals in Andaloesië. Maar uiterrst-rechts eist nu meer: posten en een grotere zeg in het beleid. In Murcia bij voorbeeld weigerde Vox zijn stemmen voor een rechtse meerderheid te leveren omdat zijn eisen niet werden ingewilligd.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 6 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×