UPDATE
Yvan Colonna (61) is maandag gestorven. Colonna was in de gevangenis van Arles ineengeslagen door een medegevangene die opgesloten zit voor jihadistisch terrorisme. Beide gevangenen stonden onder speciaal toezicht, zodat het eigenaardig is dat die twee mannen samen werden gelaten. Het Elysée heeft de Corsicanen opgeroepen tot kalmte. Vorige week was grotere autonomie toegezegd, maar welke vorm die zal aannemen is verre van duidelijk. Colonna zat opgesloten voor de moord in 1998 op de Franse prefect Erignac.
Vijf jaar lang heeft de Franse president Emmanuel Macron de eis van de Corsicaanse meerderheid voor autonomie, genegeerd. Maar na twee weken van massabetogingen en zware incidenten, stuurde hij vorige week zijn minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin naar het eiland om er die autonomie toe te zeggen. Wellicht wil de president voorkomen dat het nog meer uit de hand loopt vlak vóór de Franse presidentsverkiezingen, 10 april.
Simeoni
Gilles Simeoni, de voorzitter van de Uitvoerende raad van Corsica, had zwaar aangedrongen op een ommekeer om het geweld te bezweren.
Simeoni was in juni vorig jaar de grote overwinnaar van de ‘territoriale’ verkiezingen op Corsica. Zijn lijst Fa populu iseme, die opkomt voor ruime autonomie, haalde met 40 % in de tweede ronde 32 van de 63 zetels. Met die volstrekte meerderheid maakte hij zich los van zijn vroegere mederegeerder Jean-Guy Talamoni die voor volledige onafhankelijkheid is. Twee andere nationalistische lijsten haalden vorig jaar resp. 15 en 12 % van de stemmen.
Er is dus een duidelijke meerderheid, twee derde, voor meer autonomie tegenover Parijs. Toch weigerde de Franse regering daar rekening mee te houden. “Misprijzen voor de gekozenen”, schreef Marie-Antoinette Maupertuis, voorzitster van de territoriale raad.
Dat de regering nu toegeeft, wordt door verscheidene commentatoren als “een toegeving aan geweld” bestempeld. De president geeft zo de indruk dat er schot komt in een dossier na twee weken harde manifestaties, terwijl vijf jaar werk van de gekozenen niets uithaalde, aldus de krant Le Monde.
De meeste linkse kandidaten voor de presidentsverkiezingen en de rechtse Valérie Pécresse stemmen in met die nu toegestane autonomie. Uiterst-rechts luidt het dat Corsica hoe dan ook Frans moet blijven.