Corsica staat in vlam

Op het eiland Corsica, een Frans departement, is het al twee weken erg onrustig. Bij incidenten na een betoging van 10.000 boze Corsicanen zondag in Bastia, vielen meer dan 70 gewonden, van wie 44 politiemannen. Veel Corsicanen zijn woedend over een aanslag in een zwaarbewaakte gevangenis op de Corsicaanse nationalist Yves Colonna – die al meer dan twee weken in coma ligt. Ze verwijten de Franse staat schuldig te zijn aan moord.

Colonna zit een levenslange gevangenisstraf uit wegens de moord in 1998 op de Franse prefect. Colonna en twee andere veroordeelden voor die moord, stonden onder speciale bewaking. Op 2 maart heeft een medegevangene die veroordeeld is voor jihadistische terreurdaden, Colonna willen vermoorden. De Franse premier Jean Castex heeft dat speciaal toezicht nu opgeheven, wat de woede van de Corsicanen niet bedaarde.

Statu assassinu

Vorige week waren er in Bastia, Ajaccio, Corte en Calvi massabetogingen achter spandoeken met één leuze: Statu francese assassinu” – de Franse staat is een moordenaar. Na die betogingen waren er vaak zware botsingen wat soms uitliep op stadsguerrilla’s waarbij jongeren met Molotovcocktails en stenen naar de politie gooiden.

Op Corsica vindt men het eigenaardig dat Colonna die onder bijzonder toezicht stond, alleen gelaten werd met een gevangene in hetzelfde statuut die bekend staat als uiterst gewelddadig.

Marie-Antoinette Maupertuis, de voorzitster van de Assemblée van Corsica, dringt bij de Franse president Emmanuel Macron aan op een grondig onderzoek naar de aanslag op Colonna. Zij verwijt hem geen rekening te houden met het resultaat van de verkiezingen en vindt dat hij de gekozenen van Corsica misprijst.

Gilles Simeoni, de voorzitter van de ‘uitvoerende raad’ van het eiland en andere nationalistische kopstukken, proberen de gemoederen te bedaren. Corsica wordt bestuurd door een coalitie van nationalistische partijen. Die haalden bij de regionale verkiezingen van juni vorig jaar samen 68 % van de stemmen, een duidelijk teken dat de meerderheid op zijn minst grotere autonomie wil.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 396 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook