INTERNATIONALE POLITIEK

Coronaduel Xi-Trump

Image

Donald Trump, president van de VS, zegt geen racist te zijn als hij het over “het Chinese virus” spreekt. In zijn omgeving is dat coronavirus ook al Kung Flu gedoopt. In Peking opperen officiële Chinese bronnen dat het mogelijk om een VS-virus gaat, door VS-militairen in oktober vorig jaar naar Wuhan gebracht voor de Militaire Wereldspelen. Pingpong diplomatie.
De Chinese president-partijleider Xi Jinping wandelt trots rond als de leider die de virusepidemie bedwongen heeft. Chinese media vinden dat de superioriteit van het Chinese systeem bewezen is, ze onderstrepen de tegenstelling met de ontkenningstactiek van Trump en het wekenlang geknoei in de VS. Ze vergeten dat China zelf tijd verloor omdat de autoriteiten in Wuhan de epidemie wilden stilhouden. “China komt hier sterker uit, we winnen aan prestige in de wereld”, aldus de Global Times. (https://www.globaltimes.cn/content/1182959.shtml)

Escalatie

Trump geniet van de ophef die hij maakt met zijn “Chinees virus”. Met dergelijke provocaties leidt hij de aandacht af van zijn ordeloze aanpak – slechts 37 % van de VS-burgers vertrouwt hem daarin. Wat in feite nog veel is, hij heeft nu eenmaal een vaste sokkel.
Maar het maakt er de verstandhouding niet beter op. Op 18 februari had de VS-regering vijf Chinese media het etiket ‘buitenlandse missies van de Chinese regering opgeplakt. De dag erop wees Peking drie journalisten van The Wall Street Journal de deur. Een maand later kregen de VS-medewerkers van drie VS-kranten (New York Times, Washington Post, Wall Street Journal) bevel het land te verlaten.
Intussen blijft Washington Europese en andere landen onder druk zetten om het Chinese Huawei te weren uit de 5G netwerken. En de handelsoorlog is wel opgeschort, maar niet voorbij. Met de komende recessie in de VS dreigt die nog scherper te worden. De toon is alleszins gezet voor harde confrontatie.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Biden drijft tarievenoorlog op

Handelsoorlog met electorale motieven VS- president Joe Biden verhoogt drastisch de importtarieven op geselecteerde Chinese producten. Op batterijen verhogen ze tot 25 procent, op zonnepanelen verdubbelen ze tot 50…

Print Friendly, PDF & Email

TikTok mikpunt van concurrenten

Ook schuldig aan informatie over Gaza De concurrenten van TikTok zijn opgetogen. Het Huis van Afgevaardigden van de VS heeft een belangrijke stap gezet om TikTop uit de VS…

Print Friendly, PDF & Email

Een zonnepaneel, code geel

Het was even opschrikken: China heeft ons in de tang met zonnepanelen. Aldus de alarmerende opening van het VRT-journaal. We kunnen ons gelukkig prijzen dat er bij de VRT…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×