INTERNATIONALE POLITIEK

Corona-extra voor VS-rijken

Image

In de maatregelen om de economie inde VS weer op gang te brengen, is er een maatregel geslopen om de rijke burgers en grote ondernemingen een extra toe te stoppen. Toen president Donald Trump in het begin van zijn termijn een fiscale hervorming doorvoerde, was dat een enorm cadeau voor de superrijken. Maar er waren enkele plafonds ingebouwd, en die worden nu opgeschort.
De VS-overheid goochelt met de triljoenen om de economische actoren er weer bovenop te helpen. Maar niet iedereen geniet in dezelfde mate van die gulheid. Kleine ondernemers en gesalarieerden moeten zich haasten om een graantje mee te pikken, de miljoenen in precaire arbeid grijpen naast de pot. Maar de hele rijken, die in 2017 niet de volle pot belastingvermindering kregen, worden nu extra verwend.

Onrecht

Het gaat naar schatting om 174 miljard dollar tijdelijke extra belastingvermindering voor de allerrijkste personen en de zeer grote ondernemingen. Het is een bepaling die alleen kan ten goede komen aan personen die minstens 500.000 dollar of ondernemingen die minstens 25 miljoen dollar jaarinkomsten hebben. Zij kunnen nu allerlei posten aftrekken die eerder niet konden.
Enkele lobby’s waren al sinds 2017 in de weer om de volle pot van de belastingvermindering – ter omvang van 1,5 triljoen dollar – te krijgen. Onder de grote voorvechters de bank Morgan Stanley, Coca Cola en Hewlett-Packard die aandrongen om het hen gedane “onrecht” te herstellen. De coronacrisis komt hen dus goed van pas.
Is dat wat de VS te wachten staat, nog wat extra cadeaus voor ondernemingen waarvan sommige door allerlei constructies al zo weinig belastingen betalen ? Kunnen we ook bij ons verwachten dat er in naam van het zo nodige economisch herstel extra vermindering van belastingen en lasten komen? Met corona als excuus. Verscheidene VS-economisten bestempelen dit bijkomend cadeau als “een slechte grap”.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Miljardensteun aan Oekraïne voor bodemloze oorlogsput

Er kwam veel politiek gesjacher aan te pas, maar uiteindelijk kreeg het Witte Huis zijn miljardensteunpakket voor Oekraïne, Israël en Taiwan gestemd in het Congres. Voor Oekraïne is er…

Print Friendly, PDF & Email

Over veto’s in de VN-Veiligheidsraad, Israël, Iran en hypocrisie

Na een lange sessie in de VN-Veiligheidsraad haalde de VS afgelopen donderdag nog maar eens zijn vetorecht boven om Israël te plezieren, deze keer om een volwaardig lidmaatschap van…

Print Friendly, PDF & Email

Midden-Oosten draagt escalerende gevolgen van Gaza-oorlog

Het aanhoudende Israëlisch geweld tegen Gaza zorgt voor heel wat militaire en economische ‘nevenschade’ met groeiend gevaar op escalatie. Op de acties van de Ansar Allah-rebellen (bekend als de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×