INTERNATIONALE POLITIEK

Cordon sanitaire: EVP is niet alleen

In Andaloesië heeft de rechtse Partido Popolar (PP) een gewestregering gevormd samen met de liberale Ciudadanos. Ze hebben geen meerderheid in het parlement van Andaloesië, maar ze kunnen rekenen op de steun van de ultrarechtse Vox. PP zit bij de EVP, Ciudadanos zit bij de Europese liberalen en lonkt naar République en Marche van de Franse president Macron. Samenwerken met uiterst-rechts is niet beperkt tot de Europese Volkspartij (EVP) waar CD&V deel van uitmaakt.
De EVP heeft een serieuze staat van dienst inzake samenwerken met uiterst-rechts. Partijen van de EVP regeren met uiterst-rechts in Oostenrijk, Kroatië, Bulgarije, ze besturen talrijke Italiaanse regio’s samen met de uiterst-rechtse Lega, ze zijn zelf uiterst-rechts in Hongarije.

Blauw

De liberalen hebben wel boter op hun hoofd. De Deense liberalen regeren met de steun van de radicaal rechtse Deense Volkspartij. De beslissing van Ciudadanos is slecht ontvangen bij La République en Marche, Macron wil zich bij de Europarlementsverkiezingen immers opwerpen als de tegenpool van de uiterst-rechtse populisten. Guy Verhofstadt, voorzitter van de Europese liberale ALDE, had op voorhand al gewaarschuwd voor uiterst-rechts.
Het is ook vervelend nieuws voor de Franse ex-premier Manuel Valls (ex-socialist) die met de steun van Ciudadanos campagne voert om burgemeester van Barcelona te worden. Na aanvankelijke felle kritiek op de samenwerking in Andaloesië, heeft hij de toon al gemilderd. Vox is nochtans zelfs bij uiterst-rechts een extreem fenomeen; een van de eisen is het afschaffen van de wetten tegen discriminatie van de vrouw.

En rood

De socialisten zouden EVP en Alde op die samenwerking met uiterst-rechts kunnen aanvallen. Ware het niet dat twee van hun regeringspartijen zelf steeds meet gaan gelijken op laat ons zeggen rechts-populistische partijen, de Slovaakse en de Roemeense.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

De nieuwe EU-lijst van belastingparadijzen: een maat voor niets

Recent hebben de Europese ministers van Financiën de Europese lijst van belastingparadijzen herzien. Ze voegen Antigua, Barbuda, Belize en de Seychellen aan de zwarte lijst toe en schrapten de…

Print Friendly, PDF & Email

Gaza: de ondergang van het internationaal rechtssysteem?

Zijn we getuige van een trieste primeur in de geschiedenis en de definitieve teloorgang van het internationaal rechtssysteem? Voor de ogen van de camera’s rollen de beelden van oorlogsmisdaden…

Print Friendly, PDF & Email

De dwaalsporen van de Europese Unie

Dat de oorlog in Oekraïne ook een geopolitiek mijnenveld is geworden, wie kan het nog ontkennen? Naar wat voor wereld zijn we nu op weg? Hoe kunnen de risico’s…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×