Cordon sanitaire: EVP is niet alleen

In Andaloesië heeft de rechtse Partido Popolar (PP) een gewestregering gevormd samen met de liberale Ciudadanos. Ze hebben geen meerderheid in het parlement van Andaloesië, maar ze kunnen rekenen op de steun van de ultrarechtse Vox. PP zit bij de EVP, Ciudadanos zit bij de Europese liberalen en lonkt naar République en Marche van de Franse president Macron. Samenwerken met uiterst-rechts is niet beperkt tot de Europese Volkspartij (EVP) waar CD&V deel van uitmaakt.
De EVP heeft een serieuze staat van dienst inzake samenwerken met uiterst-rechts. Partijen van de EVP regeren met uiterst-rechts in Oostenrijk, Kroatië, Bulgarije, ze besturen talrijke Italiaanse regio’s samen met de uiterst-rechtse Lega, ze zijn zelf uiterst-rechts in Hongarije.

Blauw

De liberalen hebben wel boter op hun hoofd. De Deense liberalen regeren met de steun van de radicaal rechtse Deense Volkspartij. De beslissing van Ciudadanos is slecht ontvangen bij La République en Marche, Macron wil zich bij de Europarlementsverkiezingen immers opwerpen als de tegenpool van de uiterst-rechtse populisten. Guy Verhofstadt, voorzitter van de Europese liberale ALDE, had op voorhand al gewaarschuwd voor uiterst-rechts.
Het is ook vervelend nieuws voor de Franse ex-premier Manuel Valls (ex-socialist) die met de steun van Ciudadanos campagne voert om burgemeester van Barcelona te worden. Na aanvankelijke felle kritiek op de samenwerking in Andaloesië, heeft hij de toon al gemilderd. Vox is nochtans zelfs bij uiterst-rechts een extreem fenomeen; een van de eisen is het afschaffen van de wetten tegen discriminatie van de vrouw.

En rood

De socialisten zouden EVP en Alde op die samenwerking met uiterst-rechts kunnen aanvallen. Ware het niet dat twee van hun regeringspartijen zelf steeds meet gaan gelijken op laat ons zeggen rechts-populistische partijen, de Slovaakse en de Roemeense.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 288 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook