Conservatieven aller landen …

Verenigt U! Het moet zowat de slogan zijn van een internationale bijeenkomst die wordt gehouden in Mexico City, op 18 en 19 november, daags vóór de verjaardag van de Mexicaanse Revolutie!

Het is groots opgezet, in een dure wijk en in een duur hotel, met toegangsprijzen die niet voor iedereen haalbaar zijn. Uitnodigingen werden verstuurd door Eduardo Verástegui van de vereniging ‘Viva México’, ‘ter verdediging van de vrijheid en de democratie in onze landen’. Het is de Politieke Conferentie voor Conservatieve Actie (CPAC).

De genodigden komen vooral uit Latijns Amerika, met enkele klinkende namen: Eduardo Bolsonaro, zoon van, Alejandro Giammatei, President van Guatemala, Zury Ríos, dochter van Efraín Ríos Montt, ex-President van Guatemala en vervolgd wegens genocide, de kleinzoon van Trujillo, ex-dicatator van de Dominkaanse Republiek.

Uit de V.S. vallen vooral de namen op van Ted Cruz, senator, en diverse andere senatoren en kamerleden. Verder vertegenwoordigers, al dan niet uit de politieke wereld, van de meeste Latijnsamerikaanse landen, inclusief, uiteraard, Cuba.

Uit Europa worden enkel Hongaarse vertegenwoordigers verwacht en uiteraard mensen van Vox, Spanje.

Zelfs uit China en Japan staan ‘democratische leiders’ op om de vrijheid te komen verdedigen.

Alles bekroond met de paus van de wereldwijde conservatieven, Steve Bannon, en de Europese held Lech Walesa, ex-vakbondsleider, ex-President van Polen, Nobelprijswinnaar bovendien.

CPAC bestaat sinds 1974 en was ooit de politieke springplank van Ronald Reagan en later van Trump.

In Mexico, zo stellen de media, kunnen de rechtse katholieken weinig schade aanrichten. Het is slechts een bescheiden groepje, met weliswaar veel middelen. Internationaal kunnen ze proberen wel meer te gaan betekenen en het feit dat ze oproepen tot deze bijeenkomst bewijst ook dat ze het belang van een goede wereldwijde organisatie inzien. Nu bijna de hele kaart van Zuid-Amerika rood kleurt, moet dringend gewerkt worden aan de manier waarop de macht weer in rechtse handen kan komen.

Ze denken trouwens ook aan de jongeren. Twee weken voor de bijeenkomst werd een ‘nationalistisch punk en hard rock’ concert georganiseerd, precies op de verjaardag van de door Mussolini georganiseerd Mars op Rome, 29 oktober. Het was ‘rock tegen het communisme’, met Mexicaanse en Spaanse groepen.

Ach, mocht links zich ook zo kunnen verenigen …

Print Friendly, PDF & Email

Visited 242 Times, 1 Visit today

Tags :
Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ voor een transformatieve en universele sociale bescherming. Francine schrijft geregeld voor Wall Street International Magazine, Other News, Alainet, Social Europe en Uitpers

zie ook