INTERNATIONALE POLITIEK

Wissel in Luxemburg na verlies groen

Image

Bij de parlementsverkiezingen van vorige zondag in Luxemburg, is de groene regeringspartij de enige verliezer. Door dat verlies heeft de regerende coalitie van liberalen, sociaaldemocraten en groen, geen volstrekte meerderheid meer: ze valt van 31 op 29 (van de 60) zetels. De christendemocratische CSV en de liberale DP van uittredend premier Xavier Bettel, begonnen dinsdag onderhandelingen over een coalitie. CSV-leider Luc Frieden zou dan premier worden.

Groen verliest fors. De twee andere regeringspartijen wonnen: de liberale DP van premier Xavier Bettel haalt 18,7 % (winst 1,!) en 14 zetels, plus 2, de sociaaldemocratische LSAP haalt 18,9 % (winst 1,3) en heeft er nu 11, winst 1. Maar de Groenen vallen van 15,1 op 8,5 % en gaan van 9 naar 4 zetels. Links behoudt met 3,9 % (- 1,6) wel zijn 2 zetels. De Piraten komen met 6,7 % op 3 zetels, plus 1.

De christendemocraten, met hun 21 behouden zetels, zijn dus aan zet. De CSV kon de vroegere coalitie met de sociaaldemocraten herstellen of bij de liberalen aankloppen. Rechts is er immers alleen de zeer rechts-populistische ADR met haar 5 zetels (plus 1), 9,3 % (plus 1). De CSV geeft de voorkeur aan de DP als coalitiepartner en begon dinsdag besprekingen. De Luxemburgse zakenwereld reageerde opgetogen.

Groene val

De Luxemburgse Groenen hebben geen verklaring voor hun verlies. Volgens sommige commentaren hebben de verslechterde economische toestand, met een begin van werkloosheid voor de massa’s grensarbeiders uit Frankrijk, en de inflatie meegespeeld. Daardoor gaat veel minder betrokkenheid en aandacht uit naar o.m. aanpak van klimaatopwarming.

Het verlies van de Luxemburgse groenen valt samen met hun verliezen zondag in de Duitse deelstaten Beieren en Hessen. Daar verloren ze respectievelijk 3,2 en 5%.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Groen zakt in Europese kiezersgunst

Bij de verkiezingen voor het Zwitsers parlement, zijn de groene lijsten dé verliezers. Dat was al zo bij de recente verkiezingen in Luxemburg. En bij enkele deelstaatverkiezingen in Duitsland,…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×