INTERNATIONALE POLITIEK

Chinezen vinden de weg naar de V.S.

Image
migrant health issues

Deze week vertrok een zoveelste karavaan met migranten c.q. vluchtelingen vanuit Midden-Amerika naar de grens tussen Mexico en de V.S. Ze zijn ondertussen met zo’n achtduizend en een tiental onder hen liet de lippen dicht naaien uit protest tegen de gebrekkige bescherming die ze krijgen van de Mexicaanse autoriteiten.  Ze zijn maanden onderweg, lijden honger en kou, vrouwen worden verkracht, mannen worden vermoord. Maar alles is beter dan de uitzichtloosheid en het geweld van het thuisfront.

Nog deze week hield VS-President Biden een ‘top’ met enkele Latijnsamerikaanse landen die zich hebben aangesloten bij de ‘Alliantie voor Economische Welvaart in Amerika’. Volgens Biden kan de regio de meest competitieve van de wereld worden, op voorwaarde dat er voldoende wordt geïnvesteerd in infrastructuur en schone energie. Die investeringen mogen dan wel niet van China komen. De bedoeling van de ‘Alliantie’ is inderdaad de toenemende Chinese invloed tegen te gaan. De ‘achtertuin’ moet heroverd worden.

Er werd ook uitvoerig gepraat over migratie en de problemen aan de grens met Mexico. Ook Biden wil een nog langere muur bouwen en is nu bereid landen die migranten opvangen daarvoor te vergoeden. In 2024 zou de V.S. bereid zijn zo’n 35 tot 50 duizenden migranten uit de regio op te vangen.

Ook Chinezen aan de grens

Nu zijn het al lang niet meer enkel Mexicanen die de grens willen oversteken, integendeel. Mexico doet het economisch goed en van de tien miljoen Mexicanen die legaal in de V.S. werken heeft de helft zelfs een eigen woning kunnen verwerven.

De meeste migranten komen vandaag uit Midden-Amerika en Venezuela, gevolgd door een grote groep uit Haiti. President Maduro van Venezuela maakt trouwens handig gebruik van deze mensen en belooft Biden de migrantenstroom volledig stil te leggen, als Biden de sancties tegen zijn land maar intrekt.

Daarnaast zijn er heel wat Afrikanen die het vliegtuig nemen naar Brazilië en van daaruit verder naar het Noorden trekken.

De meest recente en vrij grote groep echter zijn de Chinezen. Ze nemen het vliegtuig naar Ecuador, waarvoor ze geen visum nodig hebben, en trekken dan verder door Colombia en Panama. Ze moeten daarvoor door de hel van Darién, het gevaarlijke Nauw dat Zuid en Noord-Amerika verbindt. Zowat vijftienduizend Chinezen hebben de tocht gewaagd tot nog toe in 2023, de vierde grootste groep na de Venezolanen, Ecuadoranen en Haitianen. Ze zijn noodgedwongen maanden onderweg en betalen voor de hele reis 40 tot 50 duizend USDollar. Op sociale media vinden ze stap voor stap raadgevingen over hoe ze op hun uiteindelijke bestemming moeten geraken.

De Chinezen die door Mexicaanse media werden geïnterviewd willen naamloos blijven, maar zowat allemaal maken ze gewag van de politieke repressie en het gebrek aan economische perspectieven in hun land. De werkloosheid is groot, vooral voor jongeren. Ze geloven niet langer in de toekomst van China.

De V.N. schat de emigratie uit China op meer dan 300.000, in vergelijking met de 120.000 van tien jaar geleden. Het is een groep die snel aangroeit. Van januari tot september 2023 werden er 22.000 ‘illegalen’ gearresteerd aan de V.S. grens, in september alleen al waren het er vierduizend. China staat nu op nummer 9 van de oorsprongslanden. De grote meerderheid zijn alleenstaande mannen. Slechts zowat 30 % van de asielaanvragen worden goedgekeurd in de V.S., dat is veel minder dan voor andere nationaliteiten.

De kans is groot dat velen zullen proberen ‘illegaal’ de V.S. binnen te komen of, in geval van nood, zullen blijven hangen dicht bij de grens. Het roept wrange herinneringen op aan het begin van de 20ste eeuw, toen een grote groep Chinese migranten in Noord-Mexico het slachtoffer werd van pogroms. Imanol Caneyada is een Baskisch-Mexicaanse auteur die deze gruwelijke periode haarfijn beschrijft.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Chinees rapport over mensenrechten in de V.S.

Draai het een keer om, moeten ze gedacht hebben, dat kan best interessant zijn. En zo is het. In China werd zonet een rapport gepubliceerd over de mensenrechten in…

Print Friendly, PDF & Email

Geen mensen, wel cijfers

Wat zich dagelijks afspeelt aan de grens van Mexico met de Verenigde Staten is moeilijk te omschrijven. Het zijn menselijke drama’s, stuk voor stuk. En het zijn er veel,…

Print Friendly, PDF & Email

Online activisme in China

China telt al meer dan 1 miljard inwoners, meer dan 3 keer de bevolking van de Verenigde Staten en bijna anderhalf keer die van Europa. Dat betekent dat ongeveer…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

In ‘oostelijke’ EU is links verdampt

De fractie van S&D (sociaaldemocraten) blijft veruit de tweede grootste in het EU-parlement. Maar onder die 140 gekozenen zitten bitter weinig afgevaardigden uit nieuwe lidstaten van Centraal-Europa en de…

Print Friendly, PDF & Email

Spanje: Genoeg gefeest!

De 17,8 miljoen Spaanse stemmen voor de Europese verkiezingen veroorzaakten voorbije zondag geen aardverschuivingen. Dat werd, na de verschillende nationale, regionale en lokale verkiezingen die in Spanje plaatsvonden het…

Print Friendly, PDF & Email

De steeds meer gefantaseerde oorlog om Gaza.

Ergens lijkt de teller te blijven, stilstaan. Nog steeds hebben, we het over “meer dan 36.000” dode Palestijnen in Gaza, ondanks de onophoudelijke Israëlische raids en bombardementen en de…

Print Friendly, PDF & Email
De Vlaams-Bourgondische bijdrage aan de Portugese ontdekkingsreizen in de 14de en 15de eeuw

You May Also Like

×