Frank Willems schreef een reactie op het artiekl “Over Chinese steenkool en ecologie” van Bert Brusseleer dat verscheen in Uitpers nummer 105 van januari 2009. Daarin werd de milieuvervuiling in China aan de kaak gesteld.
Volgens het artikel bedreigt de Chinese CO2 uitstoot Kyoto. Nochtans verbruikt de gemiddelde Chinees vijf maal minder energie dan de gemiddelde Westerling. Indien dat voor de Chinezen al te veel is, wat dan over ons energieverbruik vertellen?
Is de eerste conclusie niet dat het Westen moet veranderen en zijn ecologische voetafdruk (veel) moet verkleinen? Eenmaal wij daarvoor het recept gevonden hebben, zullen de Chinezen het maar al te graag overnemen.
Het artikel ontsnapt niet aan de vooroordelen van veel westerse media over China : je zet alle sensationele zwarte punten op een rijtje, en voilà, je hebt het waarachtige en volledige beeld. Beweren dat “het zeker is” dat alle Chinese inspanningen, doelstellingen en reeds gerealiseerde energiebesparingen “geen enkele reële bijdrage” leveren aan het milieu is toch wel te kort door de bocht gaan: 20% energiebesparing? Onbelangrijk! Als eerste land ter wereld werken aan een groen BNP? Tot mislukken gedoemd!
De kritiek op het “overdreven” Chinese steenkoolverbruik klinkt al helemaal eigenaardig in de wetenschap dat deze energie gebruikt wordt om onze schoenen, kledij, speelgoed, computers en GSM’s te maken. Kritiek geven op de Chinezen omdat ze energie verbruiken om voor ons producten te maken? De wereld op zijn kop?
(Uitpers, nr 106, 10de jg., februari 2009)