China en India oneens over ‘terrorist’

China en India zijn het oneens over Masood Azhar: alm dan niet ene terrorist? Azhar is de leider van de ‘Jaish-e-Mohammed’ (JeM), de groep die verantwoordelijkheid opeiste voor de recente aanslag in Pulwama, in de Indiase deelstaat Kasjmir. Bij die aanslag vorige maand kwamen bijna 50 Indiase militairen om het leven. Uiteraard een terrorist, zegt India dat al jaren klaagt over de bescherming en zelfs steun die Azhar en compagnie in Pakistan krijgen.
China heeft er zich totnogtoe in de VN-Veiligheidsraad tegen verzet dat Azhar op de terroristenlijst komt. Drie andere leden van de VN-Veiligheidsraad – de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk – willen Azhar wel op die lijst zien, Rusland verzet zich daar niet tegen. Volgens China dringt India nu vooral aan omdat er verkiezingen voor de deur staan.
De Chinese krant ‘Global Times’ schrijft dat Azhar en de JeM geen burgers viseren, maar vooral aanslagen plegen tegen militairen. En volgens Beijing valt dat niet onder te brengen onder terrorisme. Terroristen zijn volgens een recent Chinees witboek, wel de Oeigoerse opstandelingen in Xinjiang die sinds 1990 al duizenden aanslagen pleegden waarbij vooral burgers het slachtoffer van zijn. Beijing zegt in Xinjiang al 13.000 terroristen te hebben opgepakt.
Volgens Indiase persberichten zoeken beide landen nu naar een compromis. China zegt dat India geen stevige elementen aanbrengt om Azhar op die lijst te plaatsen. Volgens India wil China gewoon Pakistan in bescherming nemen. De banden tussen Beijing en Islamabad zijn de voorbije jaren nog steviger geworden, zodat China waarschijnlijk niet zal toegeven zonder de zegen van de Pakistaanse militairen die de diplomatie van het land bepalen. Maar het zijn net die militairen die Azhar en compagnie de hand boven het hoofd houden.
Visited 325 Times, 1 Visit today
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.