INTERNATIONALE POLITIEK

Chemische Wapens–België steunt censuur

Image
Jose Bustani

Jose Bustani (foto, cc) onderhandelde in 2001 met de Iraakse president Saddam Hoessein over de toetreding van Irak tot de OVCW. Het Amerikaans verhaal over de chemische wapens van Irak zou dan echter nep blijken en dat wou de VS verhinderen.

Het dossier van de chemische wapens en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OVCW) blijft voor beroering zorgen. En ditmaal toonde België daarbij zijn waar gezicht, die van vazal van de VS en van oorlogvoerende partij tegen Syrië. Reden was een bijeenkomst georganiseerd door de VN-Veiligheidsraad waar een zekere Jose Bustani door Rusland uitgenodigd was om te komen spreken over de werking van de OVCW die haar zetel heeft in Den Haag.

Uw kinderen

Maar dat werd netjes geblokkeerd door de VS, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Estland en ook België die zich tegen zijn komst verzetten. Volgens de Russische zender RT de eerste maal dat dit gebeurde in de geschiedenis van de VN. Wat was er aan de hand? Waarom wilden deze NAVO-landen en leden van de VN-Veiligheidsraad dat niet?

Voor de buitenstaanders is de Braziliaan Jose Bustani een nobele onbekende. Voor kenners van de OVCW en het dossier van de chemische wapens is dat echter een zeer belangrijk figuur omdat zijn wedervaren de erg cruciale maar zeer nefaste rol van de VS en haar vazallen toont in de wijze waarop internationale organisaties zoals de OVCW onder de vleugel van de VN opereren.

Maar onder meer België wou hem op dit internationaal forum niet laten spreken en dus verbood men zijn komst. Rusland is op dit ogenblik voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, een positie die roterende is, en deze mag dan mensen uitnodigen op door haar belegde bijeenkomsten. België o.a. stak daar dus een stokje voor. De waarheid moet immers verborgen gehouden worden.

Jose Bustani is een Braziliaanse ex-diplomaat en de eerste baas van de OVCW, de in  Den Haag gevestigde waakhond voor chemische wapens, een onderdeel van de VN. Van 1997 tot 2002 was hij er directeur-generaal van tot hij in 2002 een bezoek kreeg van de toenmalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN John Bolton, de gewezen Veiligheidsadviseur van Donald Trump.

Die was duidelijk ontevreden over de man en bij dat bezoek aan de OVCW in Den Haag stelde Bolton, volgens het relaas van Bustani, dat hij binnen de 24 uur diende te verdwijnen want hij had ook kinderen en men wist waar die verbleven. (1) Het is een verhaal dat uiteraard nooit de klassieke media haalde maar dat bij kenners van het dossier wel vrij goed bekend is. Hij weigerde.

Maar nadien organiseerde de VS op 21 april 2002 dan maar een stemming onder de lidstaten van de OVCW over de man.  Met 48 stemmen voor zijn vertrek, 7 tegen en 43 onthoudingen verdween Bustani in 2002. In diens plaats kwam dan een Turks diplomaat, afkomstig dus van een lidstaat van de NAVO. De Internationale Arbeidsorganisatie gaf Bustani nadien in deze kwestie gelijk en beval een schadevergoeding.

Irak

Volgens de VS was de reden voor diens ontslag zijn barslecht bestuur. De echte reden voor die Amerikaanse ontevredenheid was echter de toen volop in voorbereiding zijnde invasie van Irak. De VS wou Irak kapot, in stukken hakken en zocht alle mogelijke en onmogelijke excuses om dat te realiseren. Daarbij hoorde vooral het nepverhaal over de massavernietigingswapens van Saddam Hoessein.

Volgens Jose Bustani (foto cc) bedreigde John Bolton, toen Amerikaans ambassadeur bij de VN, persoonlijk zijn kinderen als hij niet nog diezelfde dag opstapte als baas bij de OVCW. Noch Bolton, noch de VS heeft dat verhaal voor zover geweten ooit ontkend. De man heeft er ook de reputatie naar.

Waarbij men zoals nu met Syrië een ganse serie leugenaars in de media en de zogenaamde think thanks genre Brookings en Clingendael verzamelde om dat verhaal aan het grote publiek te kunnen verkopen. Huurlingen dus.

Typerend hiervoor was de toen aan mij gerichte brief van toenmalig hoofdredacteur van De Standaard Dirk Achten waarin die alle twijfels over het Amerikaans nepverhaal over Irak wegwuifde. De man is nu dankzij de Open VLD Belgisch ambassadeur in Den Haag. (Nota van de redactie: Eerder brachten de liberalen hem al snel aan de top van het ministerie van buitenlandse zaken, iets waaraan zijn medewerking aan een poging de voorman van Parti Socialiste, Elio Di Rupo, te discrediteren met een nepverhaal over pedofilie met een minderjarige, wellicht niet vreemd is…).

En om het verhaal van de Iraakse chemische wapens geloofwaardig te maken wou men de OVCW inschakelen want daarachter schuilt de VN en dat is toch qua geloofwaardig de top. Maar Bustani spartelde duidelijk tegen en daarom moest hij weg. Wat het ook mogen kosten. Tegenwoordig gaat dat onder de in 2017 benoemde Spaanse diplomaat Fernando Arias al veel gemakkelijker. Alle tegenstand is weggesmolten als sneeuw voor de zon.

Het verhaal toont uiteraard de ongeziene brutaliteit van de VS die best te vergelijken is met die van een maffiabaas. Heel recent protesteerde de Portugese regering in het openbaar dat de Amerikaanse ambassadeur in Lissabon zijn mond moest houden wat betreft hun relaties met China.

Het optreden van Bolton tegen Bustani verklaart natuurlijk ook waarom steeds meer landen in het Westen maatregelen nemen tegen Chinese firma’s zoals Huawei en hoe dat achter de schermen tot stand komt. Het heet dan eufemistisch ‘diplomatiek overleg’.

Novichok bij Amazon

Tegenwoordig is de OVCW niets meer of minder dan een handpop geworden in dienst van de VS en het Westen en herhaalt ze alles wat die landen willen dat er moet gezegd worden. Wat forensisch onderzoek hoort te zijn is gewoon het maken van een kopie van de versie van wat de NAVO-landen stellen. Wie als expert een andere visie heeft wordt gewoon het zwijgen opgelegd, geridiculiseerd en desnoods ontslagen. (3)

Het overkwam de Zuid-Afrikaan Ian Henderson die twaalf jaar voor de OVCW had gewerkt en in de zaak van de vermeende gifgasaanval in de Syrische stad Douma verantwoordelijk was voor de studie over hoe twee grote vaten in een gebouw in de stad waren geraakt. Deze zouden dan chloorgas hebben moeten bevatten. Uit zijn achtergehouden studie bleek echter dat die twee grote vaten daar waren geplaatst en niet vanuit een helikopter of vliegtuig waren gegooid. Met andere woorden het ganse verhaal was een door die jihadisten opgezet spel. En van een legeraanval met chloorgas was helemaal geen sprake. Het was wel nodig zodat de VS Syrië nog maar eens kon bombarderen.

 

Onder het bewind van de Spaanse diplomaat Fernando Arias (foto cc) is de OVCW een soort kopieermachine geworden die alle beweringen van groepen als al Qaeda en de Westerse geheime diensten certificeert. Van enig forensisch onderzoek door de OVCW is geen enkele sprake meer. Mensen zoals de Zweed Ake Sellström, de leider van de eerste missie naar Syrië rond het gebruik van chemische wapens, hebben dan ook zware kritiek op zijn beleid.

Dat paste echter niet in het verhaal van die salafistische terreurgroepen en hun bazen bij MI6, CIA enzovoort en dus moest zijn dossier verdwijnen. Het lekte toch uit en werd nadien gesteund door drie andere klokkenluiders bij de OVCW. Waarna de huidige directeur generaal Fernando Diaz de man dan maar poogde belachelijk en verdacht te maken.

De nepverhalen over novichok met de Russen Sergeï en Julia Skripal en recent Alexei Navalny tonen dat ook. Van enig onafhankelijk onderzoek was geen sprake. Men kopieerde gewoon de beweringen van de Britse en Duitse geheime diensten. Voor de versie van die Russische dokters uit Omsk die het leven van Navalny redden had men bij de OVCW geen enkele interesse.

Waarbij men in de media, gevoed door de veiligheidsdiensten, zelfs stelde dat alleen de Russen de capaciteit hebben om novichok te maken. Een meer dan lachwekkende bewering daar die formule in een boek staat dat men al jaren zelfs bij Amazon kan bestellen. (4) Zo ver zakt het niveau van onze media. Men slikt alles en verkoopt alles, soms de grootste onzin eerst.

Voetnoten: 

1) Russia Today, 6 oktober 2020, ‘Russia slams ‘disgraceful’ ban on founding OPCW chief speaking at UN Security Council on Syria’.

Twee van die kinderen verbleven volgens dit verhaal in New York en een derde in Londen.

2) Russia Today, 7 april 2018, ‘I give you 24 hours to resign’: 1st OPCW chief on how John Bolton bullied him before Iraq War’.

3) The Gray Zone, 12 maart 2020, Aaron Mate, ‘Exclusive: New OPCW whistleblower slams ‘abhorrent mistreatment’ of Douma investigators’.

Het toont hoe men in de media omgaat met klokkenluiders, en dat is doodzwijgen of criminaliseren zoals nu met Julian Assange van Wikileaks gebeurt.

4) Vil S Mirzayan, ‘State Secrets’, 2007, Outskirts Press, Vanaf 8 dollar, ISBN-13 1432725662. Wie zelf wat novichok wil maken kan dus nu aan de slag. Het boek veroorzaakte een interne discussie onder specialisten over novichok, een product dat niet op de lijst van verboden chemische wapens stond. 

De man leeft in de VS en noemt zich ook president en regeringsleider in ballingschap van Kazan, een deelstaat van de Russische Federatie welke Washington poogde los te weken van Rusland. Het werd een flop. Wel vroeg hij in december 2008 bij de VN de onafhankelijkheid van Kazan te erkennen. 

Hillary Clinton, die van 2009 tot 2013 Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken was, verbood haar medewerkers en diplomaten om de kwestie van novichok in discussies ter sprake te brengen. Dus voor het verhaal over de Skripals bekend raakte. De VS en de voornaamste westerse regeringen kende toen dus al het verhaal van novichok voor het publiek bekend raakte. Ze wou het echter geheim houden. Tot men het kon gebruiken?

Dit artikel verscheen eerder op:

https://willyvandamme.wordpress.com/2020/10/11/chemische-wapns-belgi-steunt-censuur/

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Midden-Oosten draagt escalerende gevolgen van Gaza-oorlog

Het aanhoudende Israëlisch geweld tegen Gaza zorgt voor heel wat militaire en economische ‘nevenschade’ met groeiend gevaar op escalatie. Op de acties van de Ansar Allah-rebellen (bekend als de…

Print Friendly, PDF & Email

Westers stilzwijgen over zoveelste Turkse invasie in Noord-Irak

Op 18 april 2022 startte Turkije een nieuwe grensoverschrijdende militaire operatie tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Noord-Irak (Zuid-Koerdistan of ‘Bashur’ in het Koerdisch). Turkse gevechtsvliegtuigen zouden al meer…

Print Friendly, PDF & Email

De Amerikaanse oorlogen hebben sinds 9/11 minstens 38 miljoen mensen op de vlucht gejaagd

Volgens het “War Costs”-project van het Watson Institute bij de Brown University in de VS hebben de “Wars on Terror” voor zeker 38 miljoen vluchtelingen gezorgd. Verleden jaar, in…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Fascistische Top in Madrid

Pride in Brussel. Op facebook zie ik oerdomme vrouwen in extase naar een slank mannenlijf staren. Ga naar Gaza, denk ik dan, daar zijn ook slanke lijven te zien,…

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw-Caledonië: Kolonisering in actie

Wat zou het anders zijn ? Een gebied bezetten en een ‘omvolking’ beginnen, dit is, het grondgebied bevolken met mensen uit je eigen land en zo de inheemse bevolking uitroeien…

Print Friendly, PDF & Email

Biden drijft tarievenoorlog op

Handelsoorlog met electorale motieven VS- president Joe Biden verhoogt drastisch de importtarieven op geselecteerde Chinese producten. Op batterijen verhogen ze tot 25 procent, op zonnepanelen verdubbelen ze tot 50…

Print Friendly, PDF & Email
Oekraïne: Internationalism or Russification?

You May Also Like

×