INTERNATIONALE POLITIEK

Chaos en geweld in Ecuador

Image

Het was een lieflijk, vredig land. Het is op enkele jaren tijd een land van drugshandel en bijhorend geweld geworden. Het is géén probleem van enkel Ecuador, in het land zijn enkele kartels van Colombia actief en vooral de twee grote drugskartels van Mexico zijn er aanwezig, het kartel van Sinaloa en dat van Jalisco ‘Nueva Generación’.

Dinsdag 9 juli bestormden zwaar bewapende mannen in Guayaquil, tijdens de nieuwsberichten, een televisiestation. Niemand werd gedood, maar het duurde dertig minuten voor de politie kon optreden. De hele dag was er geweld in het hele land met opstanden in gevangenissen, auto’s die in brand werden gestoken, mensen die werden gegijzeld. De universiteit werd deels bezet.

Het geweld was enkele dagen eerder begonnen toen, met de medeplichtigheid van enkele ambtenaren, José Adolfo Macías, alias Fito, uit de gevangenis was ontsnapt. Hij is één van de belangrijke leiders van één van de ongeveer twintig drugsbendes, ‘Los Choneros’. Gisteren ontsnapte ook nog de leider van een andere bende, Fabricio Colón Pico.

Het drugsgeweld begint vaak nadat één van de leiders wordt gedood en er een strijd losbarst over wie hem kan opvolgen. Het is ook een strijd om ‘grondgebied’, wie waar drugs kan dealen, als het om een nationaal conflict gaat.

Er zijn gisteren tien doden gevallen, 70 mensen werden gearresteerd, 6 mensen zijn nog gegijzeld.

De jonge President, Daniel Noboa, die in November de macht overnam, riep de noodtoestand uit, met avondklok. Hij beval het leger om de ‘terroristen te neutraliseren’. Het gaat hier om een ‘binnenlands gewapend conflict’, zo stelt hij.

De neoliberale President kijkt nu vooral naar El Salvador, waar President Bukele met harde hand duizenden dealers en trafikanten achter de tralies heeft gezet. Noboa wil twee zwaar bewaakte gevangenissen bouwen in het Amazonegebied. De inheemse bevolking ging al in verzet wegens schending van de biodiversiteit.

Ex-President Rafael Correa betuigde vanuit Brussel zijn steun aan President Noboa, maar verwees wel naar de vorige Presidenten die het geweld zouden hebben uitgelokt.

Er werden in Ecuador in 2023 7600 moorden gepleegd, tegen 4600 in 2022. Tussen 2018 en 2023 is het geweld met 700 % gestegen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Ecuador: een ja en een nee

Zoals voorspeld. President Noboa van Ecuador heeft zijn volksraadpleging grotendeels gewonnen, maar verloor op twee belangrijke economische punten. Er waren in totaal elf vragen waarvan de meeste te maken…

Print Friendly, PDF & Email

De archieven van ‘operatie Cóndor’

Tijdens het Paasweek-end is in Asunción, Paraguay, Martín Almada overleden. Hij was advocaat, pedagoog en mensenrechtenactivist. Martín Almada was de man die verbeten is gaan zoeken naar de archieven…

Print Friendly, PDF & Email

Venezuela : Verkiezingen, maar met wie ?

Het werd deze week bekend gemaakt. Op 28 juli, geboortedag van Hugo Chavez, houdt Venezuela Presidentsverkiezingen. Kandidaten kunnen zich melden tussen 21 en 25 maart, de campagne zal 21…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×