Met Castex, stevig rechts

Castex wie? Jean Castex, rechtse burgemeester (LR, Les Républicains) vervangt de rechtse Edouard Philippe (ex-LR) als premier van Frankrijk. President Emmanuel Macron heeft nochtans een eigen partij, LRM (La République en Marche), maar toch neemt hij weer iemand die nog rechtser dan LRM staat. Castex, iemand die vooral in de schaduw van de president moet blijven, wat Philippe niet deed.
Franse presidenten hebben al zolang de Vijfde Republiek bestaat (sinds 1958) een speciale relatie met hun premiers, ze mogen vooral niet boven hen uitsteken. Philippe kwam populairder dan Macron uit de peilingen, en dat werd riskant. Philippe is zondag met 58 % van de stemmen burgemeester van Le Havre gekozen. Als premier werd hij een mogelijke rivaal van Macron bij de presidentsverkiezingen van 2022, en die verkiezingen beheersen volledig Macrons agenda.

Sarkozy

Boven de benoeming van Castex hangt de schaduw van ex-president Nicolas Sarkozy, stichter van LR, president van 2007 tot 2012. Castex was een medewerker en vertrouweling van Sarkozy, en Sarkozy is al een tijdje adviseur van Macron.
De president heeft dus zijn koersrichting bepaald voor de komende twee jaar: verder naar rechts. Castex wordt nu een “sociale rechtse” genoemd, maar wat hij in de sociale sector vooral deed, was bezuinigen. Onder meer in de sector ziekenhuizen.
Nu maar afwachten wat de “linkervleugel” van LRM nog aan illusies koestert over een sociale draai van “hun” president.

(Visited 13 times, 1 visits today)
Deel dit artikel

Visited 230 Times, 2 Visits today

Tags :
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook