INTERNATIONALE POLITIEK

Bulgarije, stemronde nr 5

Image

Het zal de Bulgaren op 2 april, de vijfde parlementsverkiezingen in twee jaar, niet ontbreken aan partijen, misschien wel aan kiezers. Soms lukt het een regeringscoalitie te vormen, maar die valt dan snel uiteen. Na de vorige verkiezingen, oktober vorig jaar, lukte zelfs dat niet.

De coalitieregering van premier Petkov, winnaar van ronde nr 3, kwam in juli vorig jaar ten val. Verkiezingen in oktober leverden geen nieuwe coalitie op.

Brede waaier

Om de verwarring nog wat groter te maken, zijn er enkele nieuwe partijen opgericht. Troonpretendent Simeon II, wiens partij regeerde begin deze eeuw om snel te verdwijnen, is weer van de partij. Oud-premier Simeon II had kort voor zijn terugkeer in de politiek een onderhoud met de Russische ambassadrice Eleonora Mitrofanova en met een gezant van de Russisch-Orthodoxe kerk. De ambassadrice wordt er van van beschuldigd zich te mengen in de interne zaken van Bulgarije.

Andere nieuwkomers zijn “Linkse alliantie” met oudgedienden van de SP en met o.m. Beweging 21 en Alternatief voor Bulgaarse Opstanding, een groep bekend als antivax. De partij “Er is zulk een Natie” van showvedette Salvi Trifonov, grote winnaar twee jaar geleden, stelt nog weinig voor sinds ze vorig jaar een crisis uitlokte. Oudgedienden hebben de partij “Samen” opgericht.

De partij ‘Verandering’ van waarnemend premier Kiril Petkov gaat nu samen met Democratisch Bulgarije. Volgens peilers zou die liberale coalitie rond 16 % halen. Tien percent minder dan de Gerb (EVP) van oud-premier Bokjko Borissov die tien jaar de lakens uitdeelde.

Een van de schopstenen tussen de partijen is de houding tegenover de oorlog in Oekraïne. Gerb en het liberaal kartel zeggen volledig achter Oekraïne en de sancties tegen Rusland te staan, talrijke andere partijen zijn eerder russofiel. Daarin gesteund door president Roemen Radev.

Of de opkomst voor deze vijfde ronde met die ruime keuze, toch nog 40 % naar de stembus zou lokken, is erg twijfelachtig. Vorige keer was dat 39 %.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Bulgaren (alweer) naar stembus

De Bulgaren zullen op 9 juni niet alleen hun afgevaardigden in het EU- maar ook in het nationaal parlement kunnen kiezen. Hoeveel zullen nog zin hebben om voor de…

Print Friendly, PDF & Email

De rafelrand van de EU: Bulgarije

De oorlog in Oekraine zuigt alle aandacht voor de andere staten langs de Europese Oostgrens weg. Of het moeten Polen en Hongarije zijn, twee notoir eigenzinnige lidstaten van de…

Print Friendly, PDF & Email

Brussel legt Bulgarije kabinet op

Bulgarije heeft na vijf parlementsverkiezingen in twee jaar een nieuwe regering met een parlementaire meerderheid – 132 parlementsleden van de 201 gaven haar het vertrouwen. Een compromis tussen de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×