INTERNATIONALE POLITIEK

Bulgaren kiezen voor impasse

Image

Alweer is amper 40% van de Bulgaarse kiesgerechtigden naar de stembus getrokken – voor de 5e keer in twee jaar tijd. En alweer geft dat een politieke impasse. Die wordt bovendien overschaduwd door de pro-Russische sentimenten bij een deel van de politici en van de bevolking.

De conservatieve GERB (EVP) van oud-premier Bojka Borissov komt opnieuw als eerste uit de bus (26,5 %), gevolgd door de liberale alliantie van ex-premier Kiril Petkov. GERB kan waarschijnlijk rekenen op de steun van de “Beweging voor Rechten en Vrijheden “ ‘14%), die vooral kiezers heeft onder de Turkse minderheid.

‘Heropleving’, een nationalistische pro-Russische partij, haalt eveneens 14 %. De socialistische BSP valt op 9%. Ze voerde campagne tegen o.m. seksuele opvodeing en genderstudies, in de ijdele hoop zo uiterst-rechtse kiezers aan te trekken. Ze verloor daarmee stemmen aan de nieuwe “Linkse Alliantie’” die echter niet genoeg haalde om in het parlement te komen.

President

De toestand is met deze vijfde stembusgang niet vereenvoudigd. GERB en de liberale alliantie (Petkovs ‘Verandering’ en de Democratische Partij) staan lijnrecht tegenover elkaar. Het succes van ‘Heropleving’ maakt het vormen van een coalitie ook niet makkelijker.

Bovendien is president Roemen Radev, bekend als Moskou-gezind, eerder een storende dan een eenmakende factor. De president drong er wel op aan dat het parlement snel vergadert om het budget en de besteding van de EU-steunmaatregelen goed te keuren.

Indien er alweer geen doorbraak komt, blijft Bulgarije aangewezen op een interimregering. Het huidige interimkabinet wordt geleid door Galab Donev, een adviseur van Radev. Door de invloed daarop van de president, is het gewicht van Russisch-gezinde politici groot, wat voor de EU en de Navo toch wel een problematische toestand is. Het alternatief is een nieuwe stembusgang, de zesde, met allicht een gelijkaardig resultaat.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Bulgaren (alweer) naar stembus

De Bulgaren zullen op 9 juni niet alleen hun afgevaardigden in het EU- maar ook in het nationaal parlement kunnen kiezen. Hoeveel zullen nog zin hebben om voor de…

Print Friendly, PDF & Email

De rafelrand van de EU: Bulgarije

De oorlog in Oekraine zuigt alle aandacht voor de andere staten langs de Europese Oostgrens weg. Of het moeten Polen en Hongarije zijn, twee notoir eigenzinnige lidstaten van de…

Print Friendly, PDF & Email

Brussel legt Bulgarije kabinet op

Bulgarije heeft na vijf parlementsverkiezingen in twee jaar een nieuwe regering met een parlementaire meerderheid – 132 parlementsleden van de 201 gaven haar het vertrouwen. Een compromis tussen de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×