Bulgaren kiezen voor impasse

Alweer is amper 40% van de Bulgaarse kiesgerechtigden naar de stembus getrokken – voor de 5e keer in twee jaar tijd. En alweer geft dat een politieke impasse. Die wordt bovendien overschaduwd door de pro-Russische sentimenten bij een deel van de politici en van de bevolking.
De conservatieve GERB (EVP) van oud-premier Bojka Borissov komt opnieuw als eerste uit de bus (26,5 %), gevolgd door de liberale alliantie van ex-premier Kiril Petkov. GERB kan waarschijnlijk rekenen op de steun van de “Beweging voor Rechten en Vrijheden “ ‘14%), die vooral kiezers heeft onder de Turkse minderheid.
‘Heropleving’, een nationalistische pro-Russische partij, haalt eveneens 14 %. De socialistische BSP valt op 9%. Ze voerde campagne tegen o.m. seksuele opvodeing en genderstudies, in de ijdele hoop zo uiterst-rechtse kiezers aan te trekken. Ze verloor daarmee stemmen aan de nieuwe “Linkse Alliantie’” die echter niet genoeg haalde om in het parlement te komen.
President
De toestand is met deze vijfde stembusgang niet vereenvoudigd. GERB en de liberale alliantie (Petkovs ‘Verandering’ en de Democratische Partij) staan lijnrecht tegenover elkaar. Het succes van ‘Heropleving’ maakt het vormen van een coalitie ook niet makkelijker.
Bovendien is president Roemen Radev, bekend als Moskou-gezind, eerder een storende dan een eenmakende factor. De president drong er wel op aan dat het parlement snel vergadert om het budget en de besteding van de EU-steunmaatregelen goed te keuren.
Indien er alweer geen doorbraak komt, blijft Bulgarije aangewezen op een interimregering. Het huidige interimkabinet wordt geleid door Galab Donev, een adviseur van Radev. Door de invloed daarop van de president, is het gewicht van Russisch-gezinde politici groot, wat voor de EU en de Navo toch wel een problematische toestand is. Het alternatief is een nieuwe stembusgang, de zesde, met allicht een gelijkaardig resultaat.
Visited 140 Times, 1 Visit today
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.