Bulgaren, alweer, naar stembus

De Bulgaarse kiezers waren nog maar drie maanden geleden naar de stemlokalen getrokken om een nieuw parlement te kiezen. Maar omat daar na al die tijd nog geen regering uitkwam, worden ze zondag opnieuw verzocht een stem uit te brengen. Het zomerparlement dreigt echter al even versnipperd te zijn als dat gekozen in de lente.

Volgens peilingen wordt het een duel tussen Boiko Borissov, leider van de rechtse Gerb die sinds 2009 de politiek beheerste, en Stanislav ‘Slavi’ Trifonov, een showvedette die vorige keer met het nieuwe “Er is zulke natie” (ITN) 17 % haalde. Nu zouden Gerb en ITN elk rond 20 % schommelen.

Trifonov

Gerb zakte in april tot 26 % en slaagde er niet in een coalitie te vormen, dat zou dus nu nog moeilijker liggen. Trifonov dan? Die zei in een zeldzaam interview met de Franse krant Le Monde dat hij zelf geen premier wil worden en erg voor de EU en de Navo is. Verder gaf hij een verwarde uitleg over een mogelijk programma. Hij ziert zich als de Bulgaarse Beppe Grillo, Emmanuel Macron… hoe dan ook, een grote bestrijder van corruptie.

Hij is als corruptiebestrijders niet de enige. Want het zit veel Bulgaren zo hoog, dat meerdere partijen op dat thema hameren. Men verwacht onder meer in het parlement de intrede van een nieuwe partij “Kop op, criminelen eruit”, voortgesproten uit de grote mobilisaties van vorig jaar tegen corruptie.

Bij de vorige verkiezingen verdween uiterst-rechts, waarmee Borissov regeerde, uit het parlement. Het rechtse “Democratisch Bulgarije” is wel een mogelijke partner voor Borissov (vorige keer 9,5%). De Beweging voor Rechten en Vrijheden die vooral de Turkse minderheid vertegenwoordigt, kan meestal op 10 % rekenen. Maar ze zou nu kunnen lijden onder het feit dat ze bij enkele grote corruptieschandalen betrokken was. De socialistische BSP zakte vorige keer tot 15 %, wat ze volgens peilingen weer zou halen.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 86 times, 1 visit(s) today
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Zie ook

×