Bulgaarse stembusgang nummer 4

De Bulgaarse kiezers worden zondag voor de vierde keer in minder dan twee jaar naar de stembus geroepen. De vorige keer, de derde, zorgde voor een nieuwe meerderheid geleid door nieuwkomer Kiril Petkov en diens kersverse partij “Verandering”. De coalitie kwam in juni bij een vertrouwensstemming in het parlement, ten val.

Eind vorig jaar had Petkov een coalitie gevormd met de socialistische BSP, ”Democratisch Bulgarije” en “Er is zulk een natie” van showvedette Salvi Trifonov. Die trok zich in juni plotseling terug met het verwijt dat premier Petkov onbetrouwbaar was. Deze laatste beschuldigde de Russische ambassadrice Eleonora Mitrofanova ervan de hand in de politieke crisis te hebben.

Op de achtergrond van die crisis speelde de Russische invasie in Oekraïne mee. Sofia was zo verdeeld over steun aan Oekraïne dat de regering een plan voor wapenleveringen moest laten vallen. Onder meer de BSP en de socialistische president Roemen Radev staan positief tegenover Rusland. Bulgarije ging ook op eigen houtje met Moskou onderhandelen over gasleveringen.

Onstabiel

Volgens peilingen is de kans klein dat er een stabiele regering uit de stembus komt. De partij GERB van Bojko Borissov, die tot begin vorig jaar meer dan tien jaar de Bulgaarse politiek domineerde, zou volgens die peilingen op winst kunnen rekenen. Gerb (EVP) en de partij van de Turkse minderheid (Beweging voor Rechten en Vrijheden), worden er van beschuldigd stemmen te kopen.

Er wordt nu al gespeculeerd over een vijfde verkiezingsronde volgend jaar. Bij de verkiezingen in november vorig jaar lag de opkomst op nauwelijks 40%; er wordt verwacht dat die komende zondag nog lager zal zijn.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 236 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook