INTERNATIONALE POLITIEK

Bulgaarse stembusgang nummer 4

Image

De Bulgaarse kiezers worden zondag voor de vierde keer in minder dan twee jaar naar de stembus geroepen. De vorige keer, de derde, zorgde voor een nieuwe meerderheid geleid door nieuwkomer Kiril Petkov en diens kersverse partij “Verandering”. De coalitie kwam in juni bij een vertrouwensstemming in het parlement, ten val.

Eind vorig jaar had Petkov een coalitie gevormd met de socialistische BSP, ”Democratisch Bulgarije” en “Er is zulk een natie” van showvedette Salvi Trifonov. Die trok zich in juni plotseling terug met het verwijt dat premier Petkov onbetrouwbaar was. Deze laatste beschuldigde de Russische ambassadrice Eleonora Mitrofanova ervan de hand in de politieke crisis te hebben.

Op de achtergrond van die crisis speelde de Russische invasie in Oekraïne mee. Sofia was zo verdeeld over steun aan Oekraïne dat de regering een plan voor wapenleveringen moest laten vallen. Onder meer de BSP en de socialistische president Roemen Radev staan positief tegenover Rusland. Bulgarije ging ook op eigen houtje met Moskou onderhandelen over gasleveringen.

Onstabiel

Volgens peilingen is de kans klein dat er een stabiele regering uit de stembus komt. De partij GERB van Bojko Borissov, die tot begin vorig jaar meer dan tien jaar de Bulgaarse politiek domineerde, zou volgens die peilingen op winst kunnen rekenen. Gerb (EVP) en de partij van de Turkse minderheid (Beweging voor Rechten en Vrijheden), worden er van beschuldigd stemmen te kopen.

Er wordt nu al gespeculeerd over een vijfde verkiezingsronde volgend jaar. Bij de verkiezingen in november vorig jaar lag de opkomst op nauwelijks 40%; er wordt verwacht dat die komende zondag nog lager zal zijn.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Bulgaren (alweer) naar stembus

De Bulgaren zullen op 9 juni niet alleen hun afgevaardigden in het EU- maar ook in het nationaal parlement kunnen kiezen. Hoeveel zullen nog zin hebben om voor de…

Print Friendly, PDF & Email

De rafelrand van de EU: Bulgarije

De oorlog in Oekraine zuigt alle aandacht voor de andere staten langs de Europese Oostgrens weg. Of het moeten Polen en Hongarije zijn, twee notoir eigenzinnige lidstaten van de…

Print Friendly, PDF & Email

Brussel legt Bulgarije kabinet op

Bulgarije heeft na vijf parlementsverkiezingen in twee jaar een nieuwe regering met een parlementaire meerderheid – 132 parlementsleden van de 201 gaven haar het vertrouwen. Een compromis tussen de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×