INTERNATIONALE POLITIEK

Bulgaarse fascisten herdenken generaal

Image

De fascistische “Bulgaarse Nationale Eenheidspartij” wil zoals de voorbije jaren op 22 februari een herdenkingsoptocht houden voor Hristo Loekov. Deze met de nazi’s collaborerende generaal werd op die datum in 1943 door twee joodse verzetslieden vermoord. De Bulgaarse antifascisten dringen aan op verbod van deze haatmars.
We zullen hoe dan ook generaal Loekov herdenken, aldus de organisatoren op het bericht dat justitie een onderzoek naar de legaliteit van deze aangekondigde optocht opent. De fascisten organiseren die herdenking reeds sinds 2003 zonder dat hen iets in de weg werd gelegd. De voorbije jaren waren er wel grote tegenbetogingen.

Nazi’s

Generaal Loekov was van 1935 tot 1938 minister van Oorlog en vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de nazi’s. Bulgarije was een bondgenoot van nazi-Duitsland.
Ivan Gesjev, de procureur die het onderzoek doet, is erg omstreden. Zijn recente benoeming stuitte op verzet van president Roemen Radev en van talrijke juristen. De procureur zegt de “extremistische noties over de scheiding van de machten, niet te onderschrijven”.
Bulgarije wordt geregeerd door een coalitie van de rechtse Gerb (EVP) met een kartel van uiterst-rechtse partijen. Radev, een onafhankelijke, werd gekozen met steun van de socialistische partij.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Meloni en Antifascisme

Post-fascistische leidster ziet zich als as voor meerderheid EVP en uiterst-rechts in EU Het belang van kennis over geschiedenis kan in verwarrende tijden als deze, niet genoeg onderstreept worden.…

Print Friendly, PDF & Email

Met Bulgarije zit uiterst-rechts mee aan het roer van de EU

Hoe “banaal” uiterst-rechts in Europa wel is geworden, komt in 2018 goed aan  het licht. De Europese Unie (EU) wordt de eerste zes maanden voorgezeten door Bulgarije waar uiterst-rechts…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×