9 September 2020

Bulgaarse fascisten herdenken generaal

De fascistische “Bulgaarse Nationale Eenheidspartij” wil zoals de voorbije jaren op 22 februari een herdenkingsoptocht houden voor Hristo Loekov. Deze met de nazi’s collaborerende generaal werd op die datum in 1943 door twee joodse verzetslieden vermoord. De Bulgaarse antifascisten dringen aan op verbod van deze haatmars.
We zullen hoe dan ook generaal Loekov herdenken, aldus de organisatoren op het bericht dat justitie een onderzoek naar de legaliteit van deze aangekondigde optocht opent. De fascisten organiseren die herdenking reeds sinds 2003 zonder dat hen iets in de weg werd gelegd. De voorbije jaren waren er wel grote tegenbetogingen.

Nazi’s

Generaal Loekov was van 1935 tot 1938 minister van Oorlog en vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de nazi’s. Bulgarije was een bondgenoot van nazi-Duitsland.
Ivan Gesjev, de procureur die het onderzoek doet, is erg omstreden. Zijn recente benoeming stuitte op verzet van president Roemen Radev en van talrijke juristen. De procureur zegt de “extremistische noties over de scheiding van de machten, niet te onderschrijven”.
Bulgarije wordt geregeerd door een coalitie van de rechtse Gerb (EVP) met een kartel van uiterst-rechtse partijen. Radev, een onafhankelijke, werd gekozen met steun van de socialistische partij.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 17 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×