“Broeders” met lange tenen en een lange arm

Over de netwerken van de Moslim Broeders

Florence Bergeaud-Blackler, Franse antropologe, leeft sinds enkele weken onder politiebescherming. Een conferentie aan de Sorbonne in Pariujs werd “uitgesteld” voor onduidelijke redenen. De reden van dit alles: haar boek over het ‘entrisme’ van de Moslim Broeders in Europa: Le Frérisme et ses réseaux: l’enquête (éd. Odile Jacob). De auteur wordt bedolven onder de verwijten van racisme; ze kreeg ook al verscheidene doodsbedreigingen.

Racisme?

Voor het “uitstellen” (afgelasten?) van de conferentie aan de Sorbonne werden geen duidelijke redenen opgegeven. Het was zoiets als “de academische rust niet verstoren tijdens de aanloop tot de examens”. Maar sommige collega’s van Bergeaud-Blackler voeren zeer actief campagne tegen haar. Met op kop een kopstuk van het CNRS (Centre National de Recherche Scientifique) die haar beschuldigt van racisme en haar gelijkstelt met een beruchte antisemiet. De auteur werkt zelf in het kader van dat CNRS.

De Moslim Broeders zijn nochtans erg duidelijk in hun doelstellingen. “We beogen de instelling van een islamitische staat die de wereld omvat”, zei stichter Hassan al-Banna bijna een eeuw geleden (1928). In hun publicaties hebben ze het over een decadent Europa dat alleen door de islam kon worden gered. De Europese samenleving moet alvast in de eerste plaats sharia-compatibel worden. De moslims moeten er volgens de sharia kunnen leven en zich zeker niet integreren in deze verdorven samenleving. Dat als stap naar de sharia voor de ganse samenleving.

Islamofobie

Het entrisme waarover Bergeaud-Blackler het heeft, beschrijft hoe de Moslim Broeders onder meer via diverse Europese instellingen regels in die richting doen promoten. Een voorbeeld daarvan is hoe de Raad van Europa (niets te maken met de EU), in 2021 met affiches het als vanzelfsprekend voorstelde dat een moslima een hoofddoek draagt – wat nogal wat moslimvrouwen boos maakte. Een voorbeeld van geslaagd ‘entrisme’, aldus de critici. Voor de Broeders staat het dragen van een hoofddoek symbool voor het succes van hun strategie.

Hun grootste succes op dat vlak is dat Europese instellingen en de VN in hun tactiek trappen om islamofobie als racisme te bestempelen. Dat is door een deel van links klakkeloos overgenomen. Vooral in Frankrijk stapt een belangrijk deel van links (La France insoumise, NPA) mee in campagnes tegen islamofobie, aan de zijde dus van die Moslim Broeders die op een normale politieke schaal uiterst-rechts staan. Dat ‘entrisme’ werkt niet alleen vlot in Frankrijk, ook in België stapt een deel van links daarin, soms enthousiast, mee.

Zie ook:

Islamofobie, een Broederlijke meestervondst

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 242 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook